Доступність посилання

ТОП новини

Довибори: влада і опозиція досягли компромісу


Київ – Верховна Рада призначила вибори у 5 проблемних одномандатних округах на 15 грудня. Під час минулорічних парламентських виборів ЦВК не змогла встановити тут переможців через порушення під час підрахунку голосів. Між тим ситуація зі ще двома округами, які були позбавлені вже обраних депутатів, залишається невизначеною.

Опозиційні політичні сили провести повторні вибори у п’яти округах, де, за їхніми словами, влада вкрала перемогу в їхніх кандидатів. Попервах опозиція наполягала на тому, щоб волевиявлення відбулося в жовтні, а влада натомість пропонувала 22 грудня. Відтак 15 грудня стало компромісним.

Коментуючи ухвалене рішення, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що проведення цих виборів у середині грудня дасть змогу до католицького Різдва організувати міжнародних спостерігачів і до Нового року підбити підсумки голосування.

У ЦВК вже є кошторис

Натомість політтехнолог Валерій Гончарук вважає, що такий компроміс із датою голосування буде на користь кандидатам, яких підтримуватиме влада.

Вибори краще проводити навесні чи восени, коли кращі погодні умови і вища явка
Валерій Гончарук
«Вибори краще проводити навесні чи восени, коли кращі погодні умови і вища явка. Може бути багато спекуляцій щодо легітимності цих виборів з огляду на низьку явку», – припускає експерт.

Опозиційні «Батьківщина», УДАР і «Свобода» раніше заявляли, що підтримуватимуть на довиборах тих кандидатів, які мали тут найбільші шанси на перемогу восени 2012-го. Четверо з них є представниками «Батьківщини» і один – «Свободи».

Партії регіонів натомість доведеться шукати інших висуванців принаймні у деяких округах. Скажімо, в одному з проблемних округів партію влади представляв Петро Мельник, який нещодавно втік з-під домашнього арешту і тепер перебуває в розшуку. Експерти припускають, що серед кандидатів, підтримуваних владою, можуть бути чинні чи колишні урядовці, а також представники великого бізнесу.

В інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера зазначив, що відтепер залишається вирішити ще питання із фінансуванням. За його словами, «треба внести зміни до закону про державний бюджет і передбачити близько 22 мільйонів гривень для проведення виборів на цих п’яти округах».

За нові проблемні округи ніхто не хоче брати відповідальність

Однак залишилася невизначеною ситуацію із двома округами, де вже чинних народних обранців – Павла Балогу і Олександра Домбровського – депутатських повноважень позбавив суд. Суд також зобов’язав Центрвиборчком призначити повторні вибори у цих округах. Таку ж позицію озвучив і голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Проте Андрій Магера зазначає, що судові рішення були ухвалені в позаконституційний спосіб, а тому ЦВК самостійно не може розв’язати це питання.

ЦВК – це не той орган, яким потрібно затикати діри в подібних ситуаціях. Треба сідати і домовлятися, шукати вихід із ситуації
Андрій Магера
«ЦВК – це не той орган, яким потрібно затикати діри в подібних ситуаціях. Треба сідати і домовлятися, шукати вихід із ситуації. Він не буде правовим. Скоріш за все, він буде політико-правовим», – вважає він.

Між тим, проблемних округів може побільшати. Сьогодні Вищий адміністративний суд може ухвалити за позовом про позбавлення депутатських повноважень народного депутата Ігоря Маркова, обраного в одномандатному окрузі в Одесі. Позивається до нього колишній депутат Юрій Кармазін, за позовами якого раніше вже були позбавлені депутатських повноважень двоє народних обранців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG