Доступність посилання

ТОП новини

Європа має боротися за Україну для власної стабільності – Ющенко


Європа має боротися за Україну – Ющенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Головним питання для об’єднаної Європи найближчих кількох років є питання України, заявляє президент України (2005–2010 років) Віктор Ющенко.

За його словами, Європа має боротися за Україну, бо якщо Київ обере «московську самодержавну політику», то це означатиме «дискомфорт для європейської політики».

«Я свою політичну дистанцію намагався побудувати таким чином, щоб переконати європейських друзів у тому, що найголовніше для об’єднаної Європи питання найближчих 2–5 років – не питання Хорватії, Кіпру, Чорногорії, а питання України, де буде Україна. Якщо вона піде в контексті самодержавної політики – це дестабілізація для португальця, німця, француза, це дискомфорт для європейської політики. Тому за Україну треба боротися, менше треба робити повчальних уроків, менше персоніфікацій і речей, які втягують нас у дріб’язкові дебати», – заявив Ющенко в ефірі Радіо Свобода.

За словами колишнього президента, Україна відіграє нині «геополітичну, принаймні континентальну місію як нація».

«У чому вона полягає? В Європі, маю на увазі континент, реалізується дві політики. Одна – політика європейської сім’ї, демократична, брюссельська політика, друга – московська самодержавна політика. І по цій лінії проходить вісь політичних змагань, оця біполярність, яка привнесена як один із найскладніших бар’єрів європейського діалогу», – сказав Ющенко.

Україна розраховує підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, що відбудеться в листопаді цього року.
XS
SM
MD
LG