Доступність посилання

ТОП новини

Обама зустрівся з представниками громадських організацій Росії


У російському Санкт-Петербурзі завершилася зустріч лідерів країн «Групи двадцяти». І хоча однією з головних тем, які обговорювали на саміті, була сирійська тема, у підсумковій декларації вона не згадується. Підсумковий документ, в якому 35 сторінок, стосується економічних і фінансових питань. Перед самим відльотом із Санкт-Петербурга американський президент Барак Обама зустрівся з представниками громадських організацій Росії. Щоправда, більшості відомих російських правозахисників на цій зустрічі не було.

Людмила Алексєєва, Світлана Ганнушкіна, Лев Пономарьов на зустріч із президентом США до Санкт-Петербурга не приїхали. Керівник правозахисної організації «Громадянське сприяння», яка займається захистом прав мігрантів, Світлана Ганнушкіна в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила, що не слід вбачати в цьому демаршу правозахисників. Подія кілька разів переносилася. А у Світлани Ганнушкіної та її колег на п’ятницю були заплановані інші важливі зустрічі.

Ганнушкіна наголошує, що з розумінням поставилася до того, що Обама зустрівся з представниками громадських організацій лише перед самим від’їздом з Росії, оскільки головною метою його приїзду до Росії був саміт «Групи двадцяти».

«Я знаю, що ця зустріч має частково такий протокольний характер. Причому це протокол, який спрямований на те, щоб відзвітувати перед своїм народом. Це робиться не стільки для нас, скільки для свого народу. Це, так би мовити, ознака демократії, що глава держави знайшов час зустрітися з громадянським суспільством Росії. Претензії тільки до того, що якщо дійсно хотіли нас вислухати, а в цьому був сенс, то треба було інакше це організувати», – зазначила правозахисниця.

Зустріч на відльоті

Представники громадських організацій, в тому числі ЛГБТ-спільноти, зібралися в п’ятницю в другій половині дня в готелі неподалік міжнародного терміналу петербурзького аеропорту «Пулково», щоб зустрітися з президентом США Бараком Обамою. Очікувалось, що зустріч почнеться о 19-й годині, але кортеж американського президента з’явився біля готелю на півгодини пізніше від запланованого часу.

Зустріч тривала майже годину. Після її закінчення представниця ЛГБТ-організації «Вихід» Ольга Ленкова розповіла Радіо Свобода, про що вона та її колеги говорили з Обамою: «Йшлося про ситуацію з правами людини в Росії, але і багато в чому про те, яка ситуація зараз у США. Ми розмовляли, серед іншого, про ті проблеми, які є з правами людини в США. Це питання, які стосуються смертної кари, Сноудена і так далі. Те, що справило безумовно приємне враження – президент Обама відкритий до цих питань, він готовий висловлюватися і не уникає відповідей».

Кілька місяців тому голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва звернула увагу на те, що раніше – в радянський час – керівники західних країн спочатку зустрічалися з правозахисниками, а вже потім ставили питання радянському керівництву, а зараз зустрічі з представниками громадянського суспільства Росії відбуваються на завершення візитів і не особливо впливають на ситуацію з правами людини в цій країні. Нинішня зустріч Барака Обами з представниками російських громадських організацій підтвердила таку тезу відомої правозахисниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG