Доступність посилання

ТОП новини

Кармазін пояснив, чому хоче позбавити депутатських повноважень регіонала Маркова


Кармазін пояснив, чому хоче позбавити депутатських повноважень Маркова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:43:46 0:00
Київ – Депутат кількох попередніх скликань Юрій Кармазін до Верховної Ради останнього скликання не потрапив – йому, як він каже, не дали балотуватися. Втім, він продовжує впливати на діяльність чинного парламенту. Зокрема, за його судовим позовом були позбавлені депутатських повноважень двоє народних обранців. Ще один позов, до народного депутата Ігоря Маркова, суд розглядає зараз.

Юрій Кармазін каже, що має намір і надалі оскаржувати результати виборів у мажоритарних округах, щодо яких він володіє переконливими даними про фальсифікації. Зараз, за його словами, втрата повноважень загрожує приблизно десяти народним депутатам.

Від багатьох народних обранців і від членів ЦВК доводилося чути, що рішення за Вашими позовами ухвалені у позаконституційному полі. Оскільки виборчий процес завершився, то його вже не можна оскаржувати. Крім того – депутатів не можна позбавити повноважень за тими причинами, які були вказані у позові. Чому суд все-таки дослухався до аргументації, яку Ви виклали у судовому позові?

– Справа в тому, що всі ці позови абсолютно різні і різні підстави. Я відразу скажу про хід виборчого процесу. На думку Партії захисників Вітчизни, яку я очолюю, вибори до Верховної Ради 28 жовтня 2012 року були сфальшовані. Причому, сфальшовані по всій країні – і не тільки на окремих мажоритарних округах, але в цілому були сфальшовані.

Ці вибори були в два етапи зроблені. Перший етап – це недопущення тих, кого не хотіла влада, до виборів. Так було відсіяно 450 чоловік. Це і адвокат Юлії Тимошенко Микола Сірий… це і той же Юрій Кармазін. Багато таких. Другий етап – це була вже фальсифікація, яка проводилася конкретно на місцях.

Причому вибірковість ЦВК була колосальна. Знаєте, ЦВК не мала права визнавати
ЦВК мені нагадує контору по видаванню значків і посвідчень. Більше нічого
вибори такими, що не можна встановити результати, по 5 округах. Права такого в ЦВК в законі немає. Взагалі ЦВК мені нагадувала і нагадує зараз контору по видаванню значків і посвідчень. Більше нічого. Це не є центральний орган виконавчої влади, який зобов’язаний по закону контролювати, організовувати.

– Дивіться, яка цікава вийшла ситуація. Опозиція стверджувала, що у 5 округах її кандидати перемагали, проте в них вкрали перемогу, але не змогла довести в суді у встановлені законом терміни…

– Я перепрошую, не змогла чи не захотіла? Я стверджую, що не захотіла загострювати ситуацію. Я відповідаю за свої слова.

– Можете аргументувати свої слова?

– Аргументую. За законом, ЦВК не має права, хоч би всі визнали недійсними бюлетені, але залишилося 5 бюлетенів, у вас – три, а в мене – два, то, значить, ви стали народним депутатом, ви стали переможцем.

– А як це? Це ж не відображає підсумки виборів, підсумки голосування.

– Більше того, ЦВК зобов’язана тоді сама розібратися і встановити результат. З кожною абсолютно розібратися дільницею. Це чітко записано в законі. Тобто, ЦВК не виконала, а її не примусили до того. От і все!

Чому не примусили? Ви знаєте позицію, яку займала Тимошенко і керівники деяких інших політичних сил – вибори не можна визнати було. Спочатку так і стояло питання. А потім були підкилимні переговори, які ніхто не бачив…

– Але все ж таки до суду вони зверталися і не змогли довести. А Ви зуміли через суд довести, коли вже скінчилися вибори.

Юрій Кармазін
Юрій Кармазін
– 28 жовтня були вибори. Я, оскільки був не допущений до виборів, перебував у кількох областях. І під час проведення виборів підтримував наших колег по Партії захисників Вітчизни, був у найгарячіших точках. Був і в Донецькій області, був у Запорізькій, Одеській, Чернігівській, Черкаській областях. Така географія, серйозна. Десь стадію підготовки виборів вивчав, десь – уже сам процес виборів. А я, не забувайте, автор Кримінального кодексу. Там ми серйозно виписали відповідальність за ці порушення…

І коли я вже отримав всі дані, багато даних по підробці – я беру ці всі дані, узагальнюю і ставлю питання про порушення кримінальних справ на кожному з цих округів. По кожному з п’яти округів були порушені кримінальні справи. Крім цих п’яти округів, я вказав у першій своїй заяві ще два округи: № 11 – це у Вінниці, і № 71 – Закарпаття. Чіткий підкуп населення…

– Це у день виборів?

– І в день виборів, і у переддень. Яка різниця? Підкуп виборців – мають бути покарані за це люди.

Порушили кримінальну справу, провадження по-новому, по цих семи округах. Порушили, але вийшло так, що по п’яти округах порожні місця – справи ведуться поки що «ні шатко, ні валко», скажемо так, бо слідчі завалені іншими проблемами, іншою роботою. А по двох округах були ті, кого назвали переможцями. Причому і на сайті ЦВК, і кругом було чітко написано, що Солейко перемогла у Вінниці. І це було абсолютно для всіх очевидно, що Солейко перемогла. Її вітали…

– Це опонент Домбровського?

– Так. Вдумайтеся, в центрі Вінниці у приміщенні райдержадміністрації виключається світло ледь не на добу, і робляться фальсифікації! Більше того, туди виїжджають два народні депутати – Дубовий і Павловський. Їх б’ють. Застосовують міліцію. Вони йдуть зразу ж до прокурора і ставлять питання про фальсифікацію виборів. Це ставлять питання член БЮТ Дубовий і Павловський: про фальсифікацію виборів і про відповідальність за те, що проти них вчинили. Далі цього не йдуть. Чому не йдуть? Надійшла інша вказівка: замовчати. Бо вже є якась домовленість з іншими політичними силами.

– Ви в ці дні були на півдні України – у Донецькій, у Запорізькій областях…

– І на Сході, і на Півдні, і в Центрі.

– А у Вінницькій і в Закарпатській областях?

Я допомагав отримати мандат Олегові Ляшку, у нього там дуже давили регіонали, надзвичайно давили
– Я був кругом. Розумієте? Був у Черкаській, був у Чернігівській області. Я допомагав отримати мандат Олегові Ляшку, тому що у нього там дуже давили регіонали, надзвичайно давили.

– Коли виник цей прецедент, то депутати у парламенті казали – одні прямо, а інші пошепки, – що через Павла Балогу і Олександра Домбровського влада хоче натиснути на Віктора Балогу і Петра Порошенка, бо співпрацює Домбровський із Порошенком. Що позов Кармазіна – це інструмент…

– Це – повна дурниця! Кармазін поставив питання про порушення кримінальної справи у листопаді по семи округах. По тих п’яти і по 11-му та 71-му. Два – Черкаська область, Миколаївська область, місто Київ, Київська область.

– А по округу Маркова?

– Цей округ в той час не був, він оброблявся, як і інші. Я не можу все зразу зробити.

Зразу була заява Арсенія Яценюка, всіх, всіх, всіх, що сфальсифіковано, а потім раптом їх це почало влаштовувати
Потім мені говорять: неважливо, що хтось сфальсифікував вибори. Я не кажу зараз, хто – це справа слідства встановити. Важливо те, що сфальсифікували. Бо зразу, ви ж знаєте, була заява Арсенія Яценюка, всіх, всіх, всіх, що ось сфальсифіковано, а потім раптом їх це почало влаштовувати. Я не кажу про опозиційність велику Балог. Про це, мабуть, взагалі не йдеться. У Закарпатті тільки сміялися б, якби Ви таке сказали…

Стаття 81-а Конституції каже, коли припиняються повноваження народного депутата достроково. Так от, вибирають оцю статтю тільки, а от всю цю книжку, яка називається «Конституція України» – роблять вигляд, що її немає.

А що ж тут в інших статтях? А в інших статтях написано, що Україна є така, яка відповідає перед людиною за свою діяльність, що право визначати може тільки народ – тобто про вибори…

– Безперечно. Але ж, дивіться, є закон про вибори, де чітко вказані терміни, коли оскаржуються підсумки.

– Так, правильно, у законі про вибори. Я ставив питання в іншому порядку. Оце рішення від 8 лютого 2013 року по Балозі і Домбровському – тут чітко написано: визнати, що вони не набули повноважень і статусу народних депутатів. Я посилався на результати розгляду кримінальних справ, на те, що встановлено чітко, що були фальсифікації.

За законом у нас виборча документація зберігається 5 років. Це для чого було написано?
Я зажадав, щоб ЦВК зробила деякі поправки. ЦВК нічого не захотіла перераховувати. А за законом у нас, між іншим, виборча документація зберігається 5 років. Як Ви думаєте, це для чого було написано? Давайте внесемо зміни і не будемо нікого дурити – давайте напишемо: отримав народний депутат повноваження – оголосимо його священною коровою на 5 років. І друге – всі ці документи треба спалити. І третє – результати відеоспостережень, які велися, які не можна було подивитися. Мільярд гривень народ України потратив на відеоспостереження. Без кількох тисяч – мільярд.

Так от, визнали недостовірними результати чергових виборів і скасували постанови ЦВК. Я просив саму ЦВК: скасуйте! А далі сталося, як все в Україні. А далі Рибак заявив: ми не будемо виконувати рішення ВАСУ. Воно не виконується просто 5 місяців! Ніхто за це не відповідає.

– Просто механізму немає, як це виконувати.

– Почекайте. Читайте, що тут написано: зобов’язати ЦВК вчинити дії по організації підготовки та проведення повторних виборів. Що ще? Який Вам ще механізм написати? От справа в тому, що всі, хто коментує, ніхто не прочитав рішення.

– Думаю, що у ЦВК прочитали і утрималися від того, щоб організовувати вибори на цих округах.

– А тоді сказав Рибак: хай подають до Конституційного суду, і хай нам розтлумачить. КСУ 24 квітня, тобто через два місяці з лишком, дає ухвалу – він відмовляє у відкритті провадження, але пише таку річ: ви хочете, щоб ми дали оцінку цій постанові ВАСУ – але це не належить до нашої компетенції. А що стосується статті 81-ї, то я тут собі дозволю процитувати: положення статті 81-ї поширюється виключно на особу, яка обрана народним депутатом у легітимний спосіб, тобто законно, зокрема внаслідок волевиявлення виборців і достовірно встановлених результатів. А вони були сфабриковані.

– Пане Кармазін, Вам не здається, що у нас і слідство, і правосуддя до ревізії вибрів підходять дуже вибірково, м’яко кажучи?

Треба подякувати тим слідчим, які стараються, щоб кримінальним шляхом не приходили до влади. Фактично, це справа СБУ. Бо це узурпація влади
– Ні, не здається. Я Вам скажу так: треба подякувати тим слідчим, які з копійчаною зарплатою розслідують, встановлюють справедливість і стараються, щоб кримінальним шляхом не приходили до влади. Фактично, це справа СБУ. Бо це захоплення влади, це узурпація влади.

Я зараз Вам показую оцей лист – це я взяв у ЦВК від одного з наших представників, де на 33 сторінках прізвища тих, у кого вкрадені голоси, щоб на одного натягнути кандидата. Сім експертів вивчало. Сім експертів дали свої висновки, експертизи. Вилучили документи у липні… Всі ж думали, що проводяться розслідування по факту одному, другому, третьому. Коли ж з’ясувалося, що вони не проведені, тоді ми поставили питання про порушення провадження. Поки порушили провадження – пройшов час. Поки вилучили документи – пройшов час. Так от, в липні, скажіть мені, будь ласка, ставилося питання політичне чи ще якесь до такого «політика», який був обраний?

– Ви самі кажете про порушення в Запорізькій і Донецькій областях. А проблеми виникають у Маркова, Домбровського, Балоги, які не можуть порозумітися з певними людьми.

– У липні вилучили документи – яке тоді непорозуміння було? Ви бачили якісь заяви, виступи яскраві, опозиційні чи не опозиційні, проти когось чи за когось у Маркова були якісь?

– У Маркова з Ківаловим були дуже непрості суперечки.

– У них були суперечки у серпні, які потім дивним чином загладилися за посередництва одеського предстоятеля православної церкви.

– Не обов’язково ж суперечки почалися тоді, коли стали публічними.

– Так вони точно так і закінчилися. Бо вони починалися із-за власності.

– Вам не здається, що в умовах вибіркового правосуддя отакі прецеденти, який створили Ви, створювати небезпечно?

Уявіть собі, що масштаби такої фальсифікації допущені по всій країні на президентських виборах!
– Я хочу сказати таку річ. 5 років лежать документи – 5 років треба дивитися. Давайте ми повернемося від цієї ситуації до іншої. Чому я її так загострюю? Третина всіх голосів, відданих, у даному випадку поставлених за Маркова, тобто 6 тисяч від 22 тисяч – це майже 30%. Уявіть собі, що масштаби такої фальсифікації допущені по всій країні на президентських виборах! Хіба це Вас не хвилює, як громадян України?!

– А Ви собі уявляєте ситуацію, що минуло стільки часу з президентських вибрів – більш як половина терміну Віктора Януковича – і тут ми дивимося: о, а там же сфальсифікували!

– Так. Уявляю ситуацію!

– А Ви не хочете взятися за ревізію президентських виборів у такому разі, пане Кармазін?

– Я хотів би це зробити в тих випадках, де є чіткі дані про сфальшованість. На превеликий жаль, Ви знаєте, хто очолював правову службу в Юлії Тимошенко у той час…

– Знаю. Він тепер правовою службою у Віктора Януковича займається.

– Але всі суди тоді вони програли. Це при тому, що вони мали свого колишнього однопартійця як голову Верховного суду. Тому я не буду зараз робити аналіз. Це дуже болісний аналіз. Але якщо виявиться, що сфальшовані там матеріали, і про це виллється десь, то, звісно, треба так питання ставити.

– А як може з’ясуватися? От Ви про Одесу як з’ясували?

– А тому, що є кругом люди, і вони надали такі докази.

– То Ви чекаєте на докази про президентські вибори? Ви їх не відкинете, я так розумію?

– Ніякі я не відкину. Скільки подасте доказів, скільки буде доказів – по стількох я буду працювати.

Зараз парламент ухвалив закон про проведення виборів 15 грудня. Абсолютно безтолковий, безглуздий закон, за який всі проголосували.

– Що Вас не влаштовує конкретно?

– Не мене не влаштовує. Суспільство не влаштовує!

– Суспільство не обурюється – акцій протесту немає проти цього закону.

– Бо суспільство ще не зрозуміло – він ще не опублікований.

Члени виборчих комісій, де неможливо було встановити голоси, вже не можуть бути членами комісій
Що я пропонував? Я пропонував зробити так, що ті члени виборчих комісій, які входили до складу комісій, де неможливо було встановити голоси, тобто які були причетні до фальсифікацій – вже не можуть бути членами виборчих комісій. Це справедливо чи ні? Справедливо!

– І будуть вони допущені?

– Будуть допущені, так. Бо в нас немає опозиції у Верховній Раді! І я кажу: це безглуздя! І звертаюся сьогодні до президента: такий закон треба заветовувати!

– А Ви будете балотуватися на одному з цих п’яти округів?

Я буду обов’язково балотуватися у цих п’яти округах, чи в шести, чи в семи – неважливо
– Я буду обов’язково балотуватися у цих п’яти округах, чи в шести, чи в семи – неважливо. У тих, де буде вважати за потрібне Партія захисників Вітчизни чи Юрій Кармазін – буду балотуватися.

– ЦВК відхилила Ваше балотування на попередніх виборах, бо сказали, що Ви збираєтеся у кількох округах балотуватися.

– Це трошки неточна у Вас інформація. Вони відхилили по кількох позиціях. Перша позиція, що я ніби неправильно заповнив документи. І мене не захотіли реєструвати, тобто тягнули час, вже чотири дні пройшло з п’яти, які треба. І коли мені телефонують і погрожують, що двійник під таким же прізвищем, іменем, по-батькові буде там зареєстрований, я кажу: немає питань, я подаю заяву ще на інший округ. Для того, щоб відволікти увагу, щоб вони не могли подати.

Бо в законі чітко написано: якщо ти подаси заяву, і зареєструєш її в одному окрузі, коли ти ще не зареєстрований в іншому – то будь ласка, балотуйся. Так чітко записано в законі. Але чомусь цього ніхто не захотів побачити.

– Що робити з тими двома округами, де Вашими зусиллями депутатів не стало? Ні Верховна Рада, ні ЦВК там вибори не призначають.

– Я думаю, що є сьогодні підстави подивитися по-іншому на ЦВК. ЦВК має бути докорінно змінена.

– А хто мав би призначати вибори, на Вашу думку, на тих двох округах?

– На тих двох округах будуть депутати і будуть призначені вибори. І вони мають бути призначені ЦВК – як написано в рішенні суду. І так, як це є сьогодні по повноваженнях їхніх.

Я буду позиватися по Одеській області, Київській, Харківській, Вінницькій, Черкаській, Херсонській. Це те, що першочергово
Ви мене питали: де ще я буду позиватися? Я Вам відповім: всюди, де будуть докази. Я не хочу назвати зараз конкретні округи, бо вже є великі проблеми у тих людей, які працювали по вивченню тих округів – і я не хочу сьогодні цих людей підводити. Але є проблеми по Одеській області, є проблеми по Київській області, є проблеми по Харківській, є проблеми по тій же самій Вінницькій області, є проблеми по Черкаській області, є проблеми по Херсонській області.

Я назвав Вам шість областей. Це те, що першочергово у нас сьогодні на розгляді. Як тільки воно буде готово, бо Ви ж розумієте, я теж не маю сім голів, я маю одну голову і також дві руки маю – не встигаю.

– Про яку кількість депутатів йдеться в шести областях?

(Сміється). Це цікаве питання. Шість областей, значить, від шести і більше, десь до десяти. Але! Це буде тільки у тому випадку, якщо ми отримаємо беззастережні дані, з якими ми можемо звертатися до ЦВК, до суду, до суспільства.

– Цих даних ще немає?

– Є. Вони мене переконують в тому, що вибори були сфальшовані. Мене переконують. Але чи переконають вони суд, то я не впевнений. Тому я подам до суду тільки в тому випадку, коли я буду впевнений вже, що я зможу і суд впевнити у цьому.

– Тобто щодо цих 6–10 депутатів Ви не впевнені, що будете оскаржувати?

Чорнова робота вся зроблена. Ступінь готовності – вище ніж 50%
– Ні. Ну як? Я підготую зараз матеріали і буду подавати. Чорнова робота вся зроблена. Ступінь готовності – вище ніж 50%. У мене попереду ще чотири роки і 2 чи 3 місяці. Так що не хвилюйтеся, за цей час, який встановлений законодавством, я встигну.

– Думаю, будуть хвилюватися народні депутати.

– Та ні. Ну для чого Ви? Я й для того не називаю округів, щоб вони не хвилювалися. Хай працюють.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG