Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську встановили нові експонати «Парку ракет»


«Парк ракет», який просто неба створюють у центрі Дніпропетровська, поповнився в неділю двома експонатами – це бойова ракета 8К99, названа за кордоном «Залізна діва», та ракета-носій «Циклон-3», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За даними творців парку, 8К99 – це перша ракета з мобільним стартом розробки місцевого конструкторського бюро «Південне». Ракета розміщувалася в транспортно-пусковому контейнері, встановленому на пересувній платформі на гусеничному ходу, яка була розроблена на базі танка Т-26.
Ракета-носій «Циклон-3», розроблена на базі стратегічної бойової ракети 8К67, – це триступенева ракета для запуску космічних апаратів різного призначення на низькі та середні навколоземні орбіти. Висота цієї ракети – 42 метри. Виготовили її на Дніпропетровському південному машинобудівному заводі імені Макарова. «Циклон-3» є одним із найнадійніших носіїв у світі – понад 95% пусків були успішними.
Відкрити унікальний музей обіцяють у жовтні цього року. Після завершення монтажу ракет будуть проводити роботи з освітлення фасаду музею, прилеглої території та ракет. Роботи тривають за будь-якої погоди.
У центрі Дніпропетровська створюють музейний комплекс «Парк ракет», який, зокрема, презентуватиме комплекс бойових ракет СРСР часів Холодної війни. Експозицію доповнять макети сучасних українських космічних апаратів та ракет-носіїв.

«Парк ракет» презентуватиме досягнення регіону в галузі ракетно-космічного будівництва. Він, як сподіваються у місті, зацікавить численних туристів із-за кордону.

До робіт над створенням парку ракет наразі долучились провідні підприємства та виші галузі – Південний машинобудівний завод, бюро «Південне», Дніпровський проектний інститут, Національний центр аерокосмічної освіти молоді, Дніпропетровський національний університет тощо. За попередніми даними, кошторис проекту складає кілька мільйонів гривень.

Заради «Парку ракет» вирубали парк із кількох десятків старих дерев.
XS
SM
MD
LG