Доступність посилання

ТОП новини

Радник президента Росії знову грозив Україні бідами через асоціацію з ЄС


Сергій Глазьєв, архівне фото
Сергій Глазьєв, архівне фото
Радник президента Росії Сергій Глазьєв укотре виступив у неділю з попередженнями про те, що, на думку Москви, чекає на Україну після укладення угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Виступаючи у прямому ефірі російського радіо «Ехо Москви», Глазьєв, зокрема, знову повторив, що в разі створення зони вільної торгівлі України з ЄС Росія запроваджуватиме захисні тарифи на імпорт із України, бо, як він вважає, товари з ЄС почнуть «перетікати на російський ринок».

Він також стверджував, що вступ України до Митного союзу, за його словами, принесе Україні значне зростання валового внутрішнього продукту, а підписання угоди з Євросоюзом, як він заявив, – значні збитки.

Глазьєв, крім того, заявляв, що на Україну чекає дефолт, можливо, протягом кількох наступних місяців, якщо вона не збалансує свою фінансову систему, а це, за його словами, буде можливе в разі її вступу до Митного союзу.

Також радник Володимира Путіна знову стверджував, що Україна, як кажуть у Москві, за угодою про асоціацію «передає під юрисдикцію Брюсселя» відповідні рішення, «виступає в ролі колонії», «відмовляється від суверенітету» і «делегує Євросоюзові свої повноваження» з цих питань і «в односторонньому порядку зобов’язується виконувати директиви Брюсселя».

Сергій Глазьєв виступав із усім цим протягом понад 45 хвилин без опонентів.

Із подібними твердженнями він виступав останнім часом уже багато разів.

І в уряді України, і в опозиції вже не раз наводили цілком інші розрахунки – про те, що саме вільна торгівля з ЄС вигідна Україні нині і на перспективу, тоді як можливий вступ до Митного союзу приніс би тільки тимчасові вигоди найближчим часом.

Крім того, Міністерство юстиції України, яке вже публікувало аналіз проекту угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом і його державами-членами, наголошувало, що цей текст передбачає спільні органи асоціації, які не мають ознак наддержавності, а рішення цих органів ухвалюються за згодою сторін. Натомість наддержавні органи, рішення яких обов’язкові для всіх країн-членів, що позбавляє їх суверенітету в певних питаннях, має саме Митний союз.

Із прогнозом щодо високої ймовірності валютного дефолту в Україні, яка через рік наблизиться до ста відсотків, також уже виступав російський банк «Сбербанк Росії», який контролює російська держава; цей прогноз уже спростували як політично мотивований нинішні й колишні українські урядовці й банкіри, натомість такий російський прогноз підтримали в опозиційній партії «Батьківщина».
XS
SM
MD
LG