Доступність посилання

ТОП новини

Прокремлівський Собянін оголошений мером Москви – чи посадять тепер Навального?


Олексій Навальний (ліворуч)
Олексій Навальний (ліворуч)
За попередніми даними, на ранок понеділка, після обробки 100 відсотків голосів виборців, на недільних виборах мера Москви Сергій Собянін, що є нині на посаді тимчасового виконувача обов’язків мера російської столиці, набрав понад 51 відсоток голосів, а його основний суперник Олексій Навальний – понад 27 відсотків. За такого розкладу другий тур виключений. У штабі Навального з такими даними не згодні і вимагають їхнього перегляду, про що заявили і на мітингу прихильників Навального на Болотній площі. Хоча експерти попереджають, що в Кремлі і так налякані занадто високим результатом Олексія Навального, і тепер прогнозують, що опозиціонера влада вже обов’язково запроторить до в’язниці.

За даними прихильників Олексія Навального, Сергій Собянін реально набрав лише до 46 відсотків голосів виборців, а сам опозиціонер – понад 35 відсотків. Тому у штабі Навального і серед його прихильників вимагають другого туру виборів.

Головний суперник прокремлівського кандидата Собяніна звинуватив владу у фальсифікації голосування.

«Ми оцінюємо те, що сталося, як фальсифікацію, яка тепер здійснюється московською мерією та виборчим штабом Сергій Собяніна. Ми вимагаємо негайної публікації даних про явку виборців», – наголосив Навальний.
Сергій Собянін на одній із виборчих дільниць Москви, 8 вересня 2013 року
Сергій Собянін на одній із виборчих дільниць Москви, 8 вересня 2013 року

Він також заявив, що вимагає перерахунку голосів і сподівається на переговори і розуміння з боку Собяніна «в інтересах москвичів». Але штаб Собяніна, як виглядає, відмовився від таких переговорів з командою Навального, хоча сам попередньо оголошений переможець був не проти зустрітися зі своїм головним суперником.

У штабі опозиціонера заявляють про «аномально високі» результати Собяніна на тих дільницях, де протоколи підписали лише після першої ночі 9 вересня. Там також кажуть про дуже високий відсоток голосування на дому – понад 5 відсотків. Експерти вважають таке дивним за дуже низької явки виборців – близько 32 відсотків.
У Росії прихильники Навального вимагають другого туру виборів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Експерти: яструби Кремля тепер переконані, що Навального треба «саджати»

Московський аналітик Микола Петров сказав Радіо Свобода, що результат Навального на цих виборах є «досить неприємним сюрпризом» для Кремля, і прогнозує, що це робить більш правдоподібним відправлення опозиціонера до в’язниці.

Це збільшує ймовірність спроб так званих яструбів піймати Навального і дати йому реальний термін ув’язнення
Микола Петров
«Я думаю, що це збільшує ймовірність спроб так званих яструбів піймати Навального і дати йому реальний термін ув’язнення. Така ймовірність, особливо після того, коли результат розглядається як приниження для Кремля, не виглядає досить низькою», – зазначив Петров.

Хоча деякі з аналітиків, навпаки, вважають, що демонстрація такої серйозної підтримки Навального виборцями може зробити більш складним для влади ув’язнення його на тривалий термін, бо це буде вважатися явно політично вмотивованим. У липні суд вже засудив його до 5 років ув’язнення, і тепер очікуються наслідки апеляції адвокатів Навального на це рішення суду.

Остаточні результати виборів мера Москви можуть бути оголошені у вівторок, заявив голова Московської виборчої комісії Валентин Горбунов. Заступник керівника руху на захист прав виборців «Голос» Григорій Мельконьянц вважає, що остаточні підсумків виборів у Москві ще можуть переглянути.

Хоча президент Володимир Путін вже привітав переможців цих виборів, де, окрім мера Москви, обирали ще 8 мерів міст Росії та понад 20 місцевих дум і муніципалітетів.

«Хочу привітати всіх, хто переміг. Висловити сподівання на те, що всі учасники проаналізують, як вони вели цю політичну кампанію, чи задоволені вони своїми результатами, що варто зробити для більшого довір’я виборців. Та у будь-якому випадку всі розпочнуть з сьогоднішнього дня спільну позитивну роботу», – сказав Путін.

У мерії Москви вже повідомили, що урочиста інавгурація Сергія Собяніна найімовірніше відбудеться 18 вересня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG