Доступність посилання

ТОП новини

Керченські журналісти протистоять тиску місцевої влади


Прес-конференція керченських журналістів, 9 вересня 2013 року
Прес-конференція керченських журналістів, 9 вересня 2013 року
Сімферополь – Журналісти керченської телерадіокомпанії «Бриз» та інтернет-видання Kerch.fm стверджують, що місцева влада хоче знищити непідконтрольні їй мас-медіа у цьому місті. За словами журналістів, чиновники для боротьби з пресою намагаються залучити силові структури і комунальні служби. В міськраді ці претензії відкидають і кажуть, що лише вимагають від мас-медій дотримання чинного законодавства.

Керченська влада намагається знищити єдині в місті незалежні від неї засоби масової інформації. Так вважають керівники мас-медій, що входять у структуру ТРК «Бриз».
Ірина Сєдова
Ірина Сєдова

За словами редактора інтернет-видання Kerch.fm Ірини Сєдової, міський голова Керчі Олег Осадчий та його підлеглі розв’язали ледь не війну проти засновників і працівників цих засобів масової інформації, насилаючи на них перевірки, ініціюючи кримінальні розслідування щодо журналістів. Приміщення редакції уже кілька разів комунальники намагалися позбавити водопостачання і відключити каналізацію.

Також чиновники ініціювали, а депутати підтримали розірвання угоди про оренду телерадіокомпанією земельної ділянки для вежі з передавачами. Міськрада та її міськвиконком тепер вимагають від ТРК «Бриз» демонтувати антену, звідки ретранслюють сигнал всі ФМ-радіостанції, які ведуть мовлення на Керч.

Ірина Сєдова пов’язує посилення тиску на видання з їхньою редакційною політикою, що проводиться останні 6-9 місяців.

Чиновникам це дуже сильно не подобається, адже після кожної нашої публікації їх починають перевіряти і тягати на допити
Ірина Сєдова
«Ми обрали пріоритетами своєї роботи захист прав людини та антикорупційні розслідування. Наші журналістські розслідування мали результат. Було відкрито кілька кримінальних проваджень, проводилися прокурорські розслідування. Чиновникам все це дуже сильно не подобається, адже після кожної нашої публікації їх починають перевіряти і тягати на допити. Напевно, вони вирішили таким чином помститися і просто нас знищити», – зазначає Ірина Сєдова.

Це класичний випадок тиску на незалежні ЗМІ – медіа-експерт

Міський голова Керчі Олег Осадчий рідко спілкується з журналістами. І цього разу зв’язатися з ним не вдалося. Але керівник інформаційно-аналітичного відділу керченського міськвиконкому Ірина Кучміна пояснила проблеми мас-медій, що входять у структуру ТРК «Бриз», недотримання журналістами норм законодавства.

«Вони там порушують закон – порушили норми законодавства з оформлення будівлі, звідки вони ведуть передачі. У нас все за законом. Цілком законні вимоги. Якщо вони закликають нас виконувати закон, то як же вони самі його порушуватимуть», – зазначила Ірина Кучміна.
Микола Семена
Микола Семена

Медіа-експерт Микола Семена, який займається моніторингом порушень прав журналістів у Криму, каже, що події в Керчі – кричуще свідчення масованого тиску на незалежні від влади мас-медіа.

Силами міської ради мобілізуються ті структури, які можуть натиснути на засоби масової інформації. Це податкова інспекція, прокуратура, навіть СБУ
Микола Семена
«Це класичний приклад того, як журналісти, які не вгодили міському голові, стають ізгоями в рідному місті. Проти них силами міської ради мобілізуються ті структури, які можуть натиснути на засоби масової інформації. Це і податкова інспекція, і правоохоронні органи, і прокуратура, і навіть СБУ», – заявив Микола Семена.

Експерт повідомив, що на захист керченських журналістів уже виступила низка кримських і загальноукраїнських журналістських і правозахисних організацій. Журналісти також поскаржилися на місцевих чиновників президенту і народним депутатам України. Кримська влада теж мусить відреагувати на утиски свободи слова в Керчі, вважає Микола Семена.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG