Доступність посилання

ТОП новини

Коли українське ТБ буде конкурентоспроможним?


Київ – Збільшення рекламної продукції та просування українського медіа-експорту на закордонні ринки зможуть забезпечити розвиток і прибутковість української телевізійної сфери – такого висновку дійшли у понеділок у Києві медіа-експерти у рамках круглого столу з промовистою назвою «Телебачення і кіно в країнах СНД: потенціал, досягнення, перспективи». За словами учасників дискусії, наразі галузь українського телебачення потерпає не лише від малих обсягів і тривалої залежності від чужого контенту, але і від наслідків фінансової кризи, котрі вона так і не здолала.

Україна повинна брати приклад із Туреччини, обсяги медіаекспорту якої вдвічі більші від обсягів її телевізійного ринку (а він так само малий, як і український). На цьому наголошує гендиректор медіа-групи «1+1 Медіа» Олександр Ткаченко.

«Турецькі серіали, які сьогодні завойовують світ від Японії до Швеції, дали можливість (Туреччині – ред.) конкурувати і народжувати певні феномени, у тому числі з огляду індустрії, з огляду виховання телевізійних кадрів. В Україні експортний потенціал і таланти є затребувані, а це означає, що можливості для розвитку телевізійного ринку достатньо великі», – каже він.

Тим часом кіно- і телепродюсер Олександр Роднянський порівнює Туреччину не з Україною, а з Росією. Він каже, що ці країни є колишніми метрополіями великих імперій і тому найбільш успішно наразі продають свій продукт саме постколоніальним державам.

Українське ТБ має бути зацікавленим у власному телепродукті – Роднянський

Водночас Роднянський пояснює, що для України більш важливим нині є створення власного телепродукту, який би орієнтувався на потреби власних глядачів.

Українське телебачення має бути стурбоване фактором пошуків власної мови із українськими глядачами
Олександр Роднянський
«Українське телебачення має бути стурбоване лише фактором пошуків власної мови і «хімії» у стосунках із українськими глядачами. Якщо цей контент буде успішним, то його можна буде продавати за кордон. Але поставити перед собою завдання реалізовувати все кудись і при цьому не мати успіху на власній території означає вбити компанію», – говорить Роднянський.

Подібної думки дотримується й американський експерт телеіндустрії Майкл Гріндон. Водночас він вважає, що головною проблемою України, як і інших країн, що переживають наразі телевізійний розвиток, є відсутність належного рекламодавчого бізнесу.

Держава має забезпечувати правила гри та умови діяльності – експерт

Попри це Гріндон відзначає, що такі країни, як Україна, мають і переваги.

«Росія, Україна та інші країни СНД мають велику перевагу в тому, що можуть спостерігати за тим, що відбувається у світі телебачення. Наразі відбувається багато змін у телевізійних просторах США, Південної Кореї, Європи, і вони можуть спостерігати, що працює чи не працює тут, та обирати те, що є актуальним і потенційно успішним саме для них», – каже він.

Водночас Майкл Гріндон наголошує, що роль держави у розвиткові телебачення має зводитися виключно до забезпечення нею правил гри та умов діяльності на її телевізійному ринку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG