Доступність посилання

ТОП новини

Російська зброя потрапляє в Сирію через український порт?


Київ – Український порт Октябрськ є ключовим пунктом транзиту російської зброї сирійському режимові Башара Асада, пише американська The Washington Post, посилаючись на дані дослідження, проведеного неурядовою американською організацією. Українські експерти зазначають, що викладена в матеріалі інформація мала б зацікавити правоохоронні органи.

За інформацією американських дослідників, на які посилається The Washington Post, Октябрськ був найпопулярнішим місцем для сирійських суден серед усіх чорноморських портів України або Росії. Для переправлення вантажів у порти Сирії використовуються як невеликі кораблі, які курсують під прапорами Сирії та Лівану, так і величезні суховантажні, в тому числі ті, що належать російським і українським підприємцям. У статті наводиться приклад, як у січні один із кораблів компанії Kaalbye, офіс якої розташований в Одесі, вийшов із Октябрська з невідомим вантажем і пройшов через протоку Босфор, прямуючи до Східного Середземномор’я, а потім вимкнув сателітний транспондер, за допомогою якого стежать за місцем перебування судна, і таємничо «зник» до середини березня.

За даними видання, спеціальний порт Октябрськ, збудований в радянські часи спеціально для експорту військової техніки та зброї союзникам СРСР, нині є одним із ключових пунктів транзиту російської зброї до Сирії. Саме за допомогою цієї зброї прихильники Башара Асада змогли зупинити наступ повстанців і перехопити ініціативу, твердять американські експерти.

Система контролю такі випадки виключає – Кінах

Радіо Свобода зателефонувало до приймальні директора державного підприємства «Спеціалізований порт Октябрськ» із проханням про коментар. Там попросили зателефонувати пізніше, але більше на дзвінки не відповідали. У компанії Kaalbye попросили переслати їм публікацію і пообіцяли прокоментувати її згодом.

Між тим, заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони депутат-регіонал Анатолій Кінах вважає, що викладена в публікації The Washington Post інформація не відповідає дійсності.

«Україна, я абсолютно упевнений у цьому, чітко виконує свої міжнародні зобов’язання. І я упевнений, маючи на увазі систему контролю, включаючи транзит через територію України спецтехніки і зброї – такі випадки виключені», – зазначає депутат-регіонал.

«Смотрящі», посередники і проблеми експортного контролю

Натомість секретар того ж комітету, депутат-ударівець Сергій Каплін наголошує на незадовільній ситуації в українських портах.

Порти у нас перетворилися на внутрішні офшори, які контролюються олігархами чи їхніми «смотрящими»
Сергій Каплін
«Порти у нас перетворилися на внутрішні офшори, які контролюються олігархами чи їхніми «смотрящими». Зараз будь-яке державне підприємство ще більш приватне, ніж власне приватне. Тому що контролюються вони людьми, які призначені за гроші розписом прем’єра чи профільного міністра», – каже депутат-ударівець.

Керівник військових програм центру імені Разумкова Микола Сунгуровський зазначає, що в Україні одна з найкращих систем експортного контролю зброї, але виключати можливість нелегального вивозу зброї не можна, а надто коли йдеться про участь посередницьких структур.

«Посередницькі структури – це одна з проблем системи експортного контролю. Вони можуть виводити в тінь, і стає незрозуміло, хто кінцевий отримувач. Відстежити це стає дуже складно», – зазначає Микола Сунгуровський.

На думку експерта, з інформацією, яка викладена The Washington Post, мала б розбиратися прокуратура.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG