Доступність посилання

ТОП новини

Недосконалі закони руйнують історичне середовище Києва – голова комісії Київради


На Хрещатику руйнують «Готель Кане»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
Недосконалість законодавства України дозволяє руйнувати історичне середовище його міст, забудовуючи старовинні квартали сучасними спорудами. Про це заявив голова комісії Київради з питань культури Дмитро Нікульшин. Серед іншого, за його словами, через це у Києві під загрозою перебудови і фактичного зруйнування перебуває будівля на розі вулиць Хрещатик і Богдана Хмельницького, внесена до державного реєстру нерухомих пам’яток України у 2009 році.

«Управління культурної спадщини КМДА зробило паспорт на пам’ятку, а центральний орган виконавчої влади – департамент у складі Міністерства культури, – дає абсолютно протилежні документи. Фактично, з року у рік ми стаємо свідками того, що, віддавши центральній владі свої повноваження (як міська громада), ми спостерігаємо ці негативні процеси», – заявив Нікульшин.

За його словами, паспорт КМДА на готель «Кане» визначив предметом охорони всі фасади будинку. Натомість 2010 року Міністерство культури видало інший паспорт на цю ж будівлю, в якому предметом охорони названо оздоблення другого і третього поверху.

Також Мінкульт надав історико-містобудівне обґрунтування, згідно з яким допускається будівництво на цьому місці сучасної споруди висотою 12 надземних і 2 підземних поверхи, зазначив Нікульшин.

Сьогодні ж голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов повідомив, що КМДА веде переговори з інвестором щодо поверховості будівлі, яку планують побудувати на розі вулиць Хрещатик і Хмельницького. «Місяць тому я дав доручення. Департамент архітектури зустрівся з забудовником, і вони висловили позицію, що ми у жодному варіанті не підтримуємо будівництво багатоповерхівки», – наводить висловлювання Попова інформаційне агентство УНН.

Будівля, відома як готель «Кане», або ж «номери Кане», збудована у 1874 році з ініціативи купця Жана-Батіста Кане. У цьому будинку у різний час зупинялись художник Михайло Врубель, актор Панас Саксаганський, голова Української Держави (у 1918 р.) гетьман Павло Скоропадський, про що пише київський історик Михайло Кальницький.
XS
SM
MD
LG