Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили меморіальну дошку українському творцеві «Сатани»


У Дніпропетровську сьогодні відкрили меморіальну дошку легендарному творцеві ракетної техніки, академіку Михайлові Янгелю. Дошку встановили на будівлі на навчальному корпусі фізико-технічного факультету Дніпропетровського національного університету. Цей інститут був створений з ініціативи відомого вченого. В урочистостях взяли участь викладачі та студенти вишу, а також президент України у 1994-2005 роках, випускник фізтеху Леонід Кучма.

За словами учасників урочистостей, перший Генеральний конструктор державного конструкторського бюро «Південне» Михайло Янгель заклав основу ракетно-космічної промисловості України та української наукової школи ракетобудування. Саме тут, у Дніпропетровську, Михайло Янгель зробив свої найвизначніші відкриття.

«Перед регіоном стоїть завдання – виховати нове покоління конструкторів, інженерів, ракетобудівників», – заявив сьогодні заступник голови облдержадміністрації Віктор Сергєєв.

Михайло Янгель – легендарна особистість, видатний учений-механік, конструктор у галузі ракетно-космічної техніки, генеральний конструктор конструкторського бюро «Південне». Під його керівництвом і за участю в конструкторському бюро у Дніпропетровську створили кілька класів і поколінь бойових ракет Радянського Союзу, зокрема, на початку 70-их – ракету, відому на Заході під назвою «Сатана». Вона внесена до Книги рекордів Гіннеса як найпотужніша міжконтинентальна ракета у світі: могла нести на собі майже 9 тонн бойового начиння й долітати на відстань у понад 10 тисяч кілометрів. Ракети, розроблені Янгелем, мали переважно військове призначення, але використовувалися і для запусків дослідницьких супутників.

За радянських часів особистість Михайла Янгеля була засекречена, тому багато фактів з його біографії стали відомі тільки зараз – про роки праці під керівництвом репресованого авіаконструктора Миколи Полікарпова, про донос, за яким ледь не репресували самого Янгеля тощо.
XS
SM
MD
LG