Доступність посилання

ТОП новини

Місто Сміла, що на Черкащині, потопає у смітті


Сміла – Черкаси – Місто Сміла на Черкащині, із населенням близько 70 тисяч осіб, потопає у смітті. Місцеві жителі нарікають: непотріб вивозять раз на два тижні, а то й рідше. Міська влада переконує, що в усьому винна стара техніка. Проте обіцяє уже за кілька місяців таки вирішити «сміттєву проблему».

Смілянка Надія із пакетом непотребу прямує до смітника біля її будинку. За кілька метрів зупиняється, щоб перевести дух: сморід забиває дихання. На цьому сміттєвому майданчику у віддаленому від центру районі «РПЗ» відходи не вивозили вже понад тиждень. Тож усі контейнери по вінця зі сміттям, ще й поблизу них купи мотлоху.

«Оце скрізь таке. Сьогодні, мабуть, була машина, трохи вивезли вже. Звісно, ця ситуація пригнічує – відчуваєте і запах який, і мухи, і неприємно на це все дивитися. Вікна на смітник виходять, діти тут ходять – звісно, неприємно! Все місто потерпає. У нашому районі усі смітники закладені відходами», – обурюється жінка.

​Місцеві кажуть: сміттєвози зазвичай забирають непотріб раз на тиждень-два. Втім, буває, що лежать відходи і по місяцю. У центрі Сміли ситуація дещо краща. Там сміття вивозять частіше.

«Вивозять, вивозять сміття. Тільки з перервами. Бо може машина зламатися, от тобі і все. Чого раніше було не купити машини? Усе їм було не треба. А зараз як треба, то кажуть, що це їм дорого», – розповідає смілянин Анатолій, який мешкає у центрі міста.

Натомість у приватному секторі сміття вивозять регулярно – раз на два тижні. Увесь інший час людям доводиться складувати відходи у себе у дворі, адже індивідуальних сміттєвих контейнерів у них немає.

«Раз на тиждень це точно треба було б. Можливо, навіть частіше. От у мене маленька дитина, то сміття – один великий пакет за день збирається. Але поруч ліс, то там сміття багато. Люди туди вивозять», – розповідає молода мама Марина.

Влада проблему бачить і обіцяє вирішити

За словами заступника смілянського міського голови Юрія Студанса, проблема із вивезенням сміття виникла через стару техніку. Деяким сміттєвозам вже по двадцять-тридцять років, тож бувають дні, коли жодна машина не виїжджає на прибирання.

Глобально вирішити проблему може лише переоснащення комунального підприємства – придбання нової техніки, контейнерів тощо
Юрій Студанс
​«Якийсь день-два збою дає накопичення певної кількості відходів. У такі авральні дні ми організовуємо всі комунальні служби, всі можливі технічні й фінансові засоби, які в нас є, для того, щоб вирішити цю проблему.​ Хоча глобально вирішити проблему може лише переоснащення комунального підприємства – придбання нової техніки, контейнерів тощо. Тобто, налагодження вивезення сміття на нормальному, європейському рівні», – пояснює він.

Остаточно вирішити всі питання із вивезенням сміття смілянська влада обіцяє за місяць-два. Уже наприкінці вересня відбудеться тендер на закупівлю сучасних сміттєвозів. Водночас у майбутньому у Смілі замість звичайних сміттєвих майданчиків обіцяють обладнати підземні контейнери.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG