Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Лавров у Женеві готуються до переговорів про зброю Сирії


Керрі прибув до Женеви на переговори у справі Сирії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00
Державний секретар США Джон Керрі прибув до Женеви на переговори зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим щодо плану обмеження хімічної зброї Сирії й уникнення військового удару США по цій країні.

Російські й американські експерти з хімічної зброї візьмуть участь у дискусіях, що триватимуть щонайменше два дні.

Дамаск погодився передати арсенал своєї хімічної зброї під міжнародний контроль перед її знищенням. Тим часом президент США Барак Обама заявив, що зупиняє підготовку військового втручання в Сирію, щоб дати шанс дипломатії вирішити питання.

Під час свого візиту до Казахстану російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що шанс на мир у Сирії ще є, і міжнародна спільнота не має його втратити. Крім того, Лавров заявив, що планує поршити питання про проведення міжнародної конференції з питання Сирії.

«Ми погодилися в першу чергу обговорювати в Женеві ініціативу, яка здобула широку підтримку в світі, про необхідність домовитися про передачу під міжнародний контроль сирійських арсеналів хімічної зброї з розумінням того, що це дозволить відмовитися від застосування збройної сили проти Сирії», – сказав Лавров.

Перед цим у Держдепартаменті США заявили, що Сполучені Штати оцінять серйозність пропозиції і шляхи її реалізації.

Ініціативу про передачу зброї під міжнародний контроль відкидає сирійська опозиція, називаючи це «політичним маневром», метою якого є збереження режиму Башара Асада від удару США.
XS
SM
MD
LG