Доступність посилання

ТОП новини

Затори і невеликий пікет супроводжували перший візит Януковича в Луцьк


Затори в центрі міста й немасовий протест опозиції супроводжували перший візит президента України Віктора Януковича до Луцька.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, упродовж каденції президента заплановані відвідини Луцька кілька разів переносили. Програма нинішньої поїздки стала відома лише вчора, а маршрут кілька разів змінювався.

Свідками відвідин президентом обласної клінічної лікарні стали лише кілька десятків людей. Менше ніж півсотні мітингувальників і кілька сотень правоохоронців зустріли главу держави на Київському майдані Луцька.

Мітинг-пікет організували молодіжна організація «Національний альянс» і партія «Батьківщина». Як передає кореспондент Радіо Свобода, не обійшлося без провокацій: жінка, яка перебувала неподалік мітингувальників, спробувала кинутися на міліціонерів. Але ті не відреагували. Один із пікетувальників стояв із букетом з парною кількістю троянд.

Депутат Луцької міськради Андрій Осіпов так розцінив порівняно невелику кількість учасників мітингу: «Вони санкціонують питання політичних репресій. Тому моя участь – лише спроба їм запобігти». Депутат пояснив, що прийшов на мітинг з метою заявити свій протест проти політичних переслідувань в Україні. Інформацію про заборону мітингу-пікету депутат спростував.

Як зазначила одна з організаторів мітингу, голова Всеукраїнської громадської молодіжної організації «Національний альянс» Майя Москвич, протест молоді – це ще й протест проти, з одного боку, показовості, а з іншого – певної законспірованості візиту – мовляв, під час поїздки президент зустрівся з дуже малою кількістю лучан, адже журналістів не пустили на підприємство «Мотор», у місті з’явилася величезна кількість міліції, пояснює Майя Москвич.

«Візит був повністю засекречений, і відповідно, за своєю поїздкою він не міг би зрозуміти позицію лучан. Ми пікетували, щоб показати, що не всі волиняни, як було це написано на бігборді, його підтримують, що в Луцьку є опозиція», – сказала активістка.

«Молодь Волині не підтримує ані внутрішню, ані зовнішню політику, яку веде президент. Ми вимагали, щоб звільнили Юлію Тимошенко, підписали угоду про асоціацію. Основна наша позиція – що президент країни повинен приїжджати в область раз на півроку, раз на три місяці, і його візит не має перетворюватись на якусь надзвичайну подію. Коли збирають всю міліцію, напевне, і з Волинської, і з Рівненської областей – коли перекриваються дороги, а міліція ще звечора прочісує все місто, не можна проти й проїхати», – каже Москвич.

Згодом президент таки побачив молодіжний пікет, однак не звернув на нього особливої уваги, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Під час наради з адміністративно-господарським активом області він зауважив, що «задоволений тим, що робиться на Волині».

Сьогодні під час візиту до Луцька Янукович заявив, що Київ не протиставлятиме свою співпрацю з ЄС і Митним союзом.
XS
SM
MD
LG