Доступність посилання

ТОП новини

Чому багато жителів сходу і півдня підтримують приєднання України до Митного союзу?


Київ – Стереотипи мислення та ностальгія за молодими роками є головними факторами, що формують прихильність людей старшого віку до Митного союзу. Літні жителі півдня, сходу й частково центру України дивляться на інтеграцію з Росією, як на відновлення Радянського Союзу. Для молодшого покоління східних та південних областей Росія є країною, де живуть їхні родичі, де розмовляють зрозумілою для них мовою. Однак та частина молоді, яка побувала в країнах Європи, свій індивідуальний вибір робить на користь Європейського союзу.

Останні соціологічні дослідження підтверджують, що на 20% більше громадян підтримують євроінтеграцію України, аніж вступ до Митного союзу. Це показали дослідження компанії Research & Branding Group. Так, на запитання, чи необхідно підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом, 49% опитаних відповіли, що «так», а лише 31% – «ні».

Загалом, кажуть дослідники, чим молодша й обізнаніша людина, тим більше вона тяжіє до європейського вибору. І чим старша людина, чим більше вона зациклена на стереотипах минулого, тим ближчою для неї є сучасна Росія, як правонаступниця Радянського Союзу.
Черкащани про Митний союз
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
Саме за цих людей, людей старшого віку, які ностальгують за своєю молодістю в СССР, розпочали боротьбу українські комуністи.

Комуністи відберуть у Партії регіонів голоси «шанувальників СССР»?

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна наголошує, що «громадяни України базують своє симпатії на особистому досвіді». У тих регіонах України, де велика частка громадян їздила до країн Європейського союзу і на власні очі бачила, як там живуть люди, там і найбільше прихильників євроінтеграції. Це, переважно, центральні й західні області України. А жителі сходу та півдня їздять на заробітки до Росії і значно менше відвідують країни ЄС. Тому серед людей середнього віку там багато тих, хто підтримує зближення з Митним союзом або ще не визначилися у своїх поглядах.

Якщо ж говорити про людей літнього віку, то на сході й півдні країни більшість із них не задоволені своїм матеріальним станом і сумують за молодими роками та життям у Радянському Союзі. Голоси саме цих виборців Комуністична партія України захоче відібрати у Партії регіонів у разі підписання Україною у листопаді угоди про асоціацію з ЄС.
Донеччани розповіли, куди вони хочуть: в Митний союз чи в ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
«Швидше за все, КПУ відбере ці голоси у Партії регіонів», – каже Ірина Бекешкіна, якщо тільки Партія регіонів не посилить інформаційну кампанію про переваги європейського рівня життя і не залучить до цього молодь.

Молодь, яка вже відвідувала європейські країни і на власні очі бачила переваги європейського життя, мусить тепер переконати старших у перевагах євроінтеграції України. «Переконай свою бабусю» – таку кампанію варто було б розгорнути, радить Бекешкіна.
Молодь переконує старше покоління у перевагах євроінтеграції – Бекешкіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:16:45 0:00

Євроінтеграторам є за кого боротися і на сході, і на півдні

Опитування у Донецьку показали, що 15% тих, хто перш за все підтримує інтеграцію на пострадянському просторі, також виступають і за вступ до Європейського союзу.

10.09.2013
Партії регіонів легко переагітувати донеччан за інтеграцію з ЄС?

«Якщо Партія регіонів буде активно просувати ідею євроінтеграції, то нічого не втратить в електоральному плані» – експерт далі

Настрої в Криму теж змінюються. Молодь хоче жити, як у Європі, а рівень життя пересічного росіянина не є тим аргументом, який позитивно впливає на євразійський вибір. Одна з молодіжних організацій Криму проводила опитування й повідомила, що майже 39% опитаних 1991 року народження виступають за європейську інтеграцію України з наступним вступом до ЄС, а трохи менше як 34% опитаних віддали перевагу євразійській інтеграції країни і приєднанням до Митного та Євразійського союзів.

10.09.2013
Європесимізм кримчан – результат радянського минулого?

«Певна частина кримчан бачить у Росії захисницю від татарського, так це назвімо, «екстремізму» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG