Доступність посилання

ТОП новини

Чи переселять ВІЛ-інфікованих у недобудову?


ВІЛ-інфіковані прикувалися до ліжок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

ВІЛ-інфіковані прикувалися до ліжок

Київ – ВІЛ-інфіковані та хворі на гепатит пацієнти клініки Громашевського на території Києво-Печерської лаври прикувалися до ліжок на знак протесту проти виселення цього медичного закладу. Клініка фактично не працює, оскільки її нові приміщення недобудовані й не відповідають всім вимогам для перебування хворих. А старі – передані до Міністерства культури, в якого, відповідно, їх орендує Українська православна церква (Московського патріархату). Церковники наголошують, що вони – за переселення хворих тільки в належні умови. Керівники Академії медичних наук заявили у четвер, що нові приміщення готові прийняти клініку.

Декілька пацієнтів відділення СНІДу клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського прикували себе наручниками до ліжок і відмовляються залишати приміщення лікарні на вулиці Лаврській у Києві, поки не буде готове нове. Клініку переселяють у дві різні будівлі на вулицях Амосова і Галицькій. Перше – замале для стаціонарного лікування, друге – недобудоване, а відтак пацієнтів тимчасово переводять в інші лікарні. Стару будівлю клініки Громашевського вже частково зайняла інша, але недержавна, клініка – при Києво-Печерській лаврі.

Підписаний меморандум між церквою, Академією наук та громадськими організаціями про те, що поки не здадуть в експлуатацію нової клініки, в будівлі біля Києво-Печерської лаври залишаться всі хворі.

Віталій Ткачук – один із тих пацієнтів, які вважають, що меморандум не виконується. Разом з однодумцями він прикував себе до ліжка.

«Весь час будівництво було під спостереженням громадськості та нас як пацієнтів. Ми згодні переїхати, коли приміщення, призначене для клініки, відповідатиме всім нормам і потребам лікарів та пацієнтів. На це ми згодні. В меморандумі, які уклали всі сторони – це записано», ­– констатує хворий, котрий добровільно прикувався наручниками до ліжка.

У меморандумі, який підписали Національна академія медичних наук, лікарі, пацієнти та Українська православна церква, визначено, що приміщення для клініки мали бути в одній будівлі та що їх мали добудувати 28 серпня. Пацієнти кажуть, що кожен день затримки з добудовою приміщень загрожує їхнім життям.

Лікарі не можуть працювати «на чемоданах»

Без постійного приміщення для клініки лікарі не можуть нормально працювати, а пацієнти – отримувати достатнє лікування, яке підтримує їхнє життя, зізнається керівник відділення ВІЛ-СНІД клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Лариса Гетьман.

Без стаціонару ми не можемо на достатньому рівні надавати медичну допомогу і проводити лікування
Лариса Гетьман
«Будівництво майже завершене, але коли його здадуть в експлуатацію – сказати не можу, бо нам постійно називають різні терміни. Тому, коли стаціонар запрацює, я не знаю. Без стаціонару ми не можемо на достатньому рівні надавати медичну допомогу і проводити лікування. Нікого з нас не звільняли, штат переведено в режим очікування», – зазначає Лариса Гетьман.

Між тим, у четвер керівник Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк заявив, що будівлі на Амосова та Галицькій готові до переїзду клініки Громашевського, і майже всі, пов’язані з цим проблеми, вирішені.

Державну лікарню переселяють, щоб робити церковну

Після переселення клініки в нові корпуси в її старих приміщеннях на вулиці Лаврській, 15 «має бути Лаврська лікарня для прочан і для братії», повідомив Радіо Свобода речник Української православної церкви (Московського патріархату) отець Георгій Коваленко.

За його словами, багато мирян потребують медичної допомоги. Що стосується клініки Громашевського, то отець Георгій зазначив, що позиція УПЦ (МП) є незмінною і церква виступає за те, щоб клініка Інституту отримала кращі приміщення, ніж вона має нині.

Багато людей, які відвідують Лавру, потребують медичної допомоги і медичного огляду іноді, то планується, що буде Лаврська лікарня
Георгій Коваленко
«Багато людей, які відвідують Лавру, потребують медичної допомоги і медичного огляду іноді, то планується, що буде Лаврська лікарня. Позиція церкви була незмінна весь час. Ми говорили, що ми просимо, щоб для лікарні було надано приміщення, яке вона потребує, краще, ніж те, що є в неї на сьогодні. Це наша незмінна позиція, щоб лікарі та хворі отримали краще приміщення, ніж було», – сказав Георгій Коваленко.

В Міністерстві охорони здоров’я місяць тому повідомляли, що персонал, обладнання і пацієнтів клініки Інституту Громашевського зі старого приміщення, розташованого на території Києво-Печерської лаври, переводять до сучасного корпусу по вулиці Амосова. Про те, що клініку розділять на дві будівлі, бо в першій не вистачає місця – не йшлося.

ВІЛ-інфіковані, які прикувалися наручниками до своїх ліжок, показують копію рішення Академії медичних наук про те, що їхню клініку переселяють в інше приміщення, на вулиці Галицькій. Пацієнти вважають його недобудованим та непристосованим для клініки. Керівники й лікарі клініки дійшли такого ж висновку, коли оглянули новобудову. Наразі в ній немає гарячої води, будівельні роботи ще тривають, генеральному підряднику заборгувала держава, а фундамент – має ознаки руйнування.

Конфлікт навколо клініки, в якій лікується понад 9 тисяч пацієнтів, серед яких – ВІЛ-інфіковані й хворі на гепатит, виник ще 2012 року, коли Національна академія медичних наук ухвалила рішення розформувати лікарню і переселити її окремі частини до різних закладів охорони здоров’я, а невдовзі повідомили, що це рішення скасоване.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG