Доступність посилання

ТОП новини

Українці не відчувають себе «конченими» – Капранов


Київ – В українському суспільстві високий рівень тривожності. Такого висновку доходить соціолог Євген Копатько з результатів опитування, проведеного очолюваною ним компанією. Те ж дослідження вказує письменнику Дмитрові Капранову на здорове сприйняття дійсності українцями. А політолог Вадим Карасьов, аналізуючи підсумки соцдослідження, відзначає, що Україні потрібно якнайшвидше позбавлятися залишків радянщини.

59 відсотків українців вважають, що Україна є країною-аутсайдером у порівнянні з іншими країнами світу, свідчать результати опитування, проведеного компанією Research&Branding Group. Водночас, згідно з цим соціологічним дослідженням, більш як половина українців – 51 відсоток – вважають, що Україна може претендувати на більш гідне становище у світі.

З двох цифр можна зробити висновок про адекватне сприйняття українцями дійсності і водночас про їхню самоідентифікацію, відзначає у коментарі Радіо Свобода письменник Дмитро Капранов.

Українці ототожнюють себе з Україною, це показує, що ставлення до України у українців, як до себе
Дмитро Капранов
«Коли людина говорить про себе, то вона навряд чи говорить, що вона велика, видатна, могутня, але що вона хоче бути такою. Коли людина спробує себе охарактеризувати якось, вона скаже: «Я так собі, але я б себе показав». Це звичайний психологічний фокус. Він характеризує саме те, що українці ототожнюють себе з Україною, це показує, що ставлення до України у українців, як до себе. Жодна людина на повному серйозі не буде вважати, що вона «кончена» і у неї немає перспектив», – каже Капранов.

Песимізм – це реакція на застій в історичній динаміці – Карасьов

Утім, 41 відсоток жителів країни не вірить у те, що Україна з часом займе більш гідне місце у світі, ніж тепер. Крім того, 23 відсотки українських громадян очікують погіршення ситуації, а 11 відсотків вважають, що на країну чекають дуже важкі часи.

Українців, які мають песимістичний погляд на майбутнє держави, поменшає тоді, коли Україна позбудеться залишків радянської спадщини, зауважує політолог Вадим Карасьов.

Песимізм – це реакція на застій в історичній динаміці
Вадим Карасьов
«Україна стоїть перед вибором. Їй треба робити рішучий крок уперед, тому що вона застрягла у минулому. Песимізм – це реакція на застій в історичній динаміці. Взагалі, пострадянські країни – поки що більше уламки радянської галактики, ніж повноцінні сформовані нові національні держави. Песимісти – це відображення цього. Та й ситуація економічна не дуже добра, соціальна теж», – зазначає Карасьов.

Ми не знаємо наслідків взаємодії з Європою чи Митним союзом – Копатько

Водночас оптимісти в країні є й тепер. 44 відсотки опитаних вважають, що ситуація за 10–15 років скоріше покращиться, а 13 відсотків українців очікують суттєвого поліпшення ситуації і перетворення України на сильну і квітучу державу.

У регіональному розрізі число оптимістів щодо майбутнього на Заході й на Сході істотно різниться, відповідно 75 відсотків і 28 відсотків. Це можна пояснити планами влади щодо підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, каже керівник Research&Branding Group, соціолог Євген Копатько.

Ми живемо у переломний момент. Очікування є, але вони стримані
Євген Копатько
«Ми до кінця не знаємо усіх наслідків взаємодії з Європою чи Митним союзом. Ці ризики не дають країні та людям почуватися впевнено і дивитися на майбутнє з оптимізмом. Ми живемо у переломний момент. Очікування є, але вони стримані. Є у суспільстві доволі високий рівень тривожності. Це пов’язано з тим, що ми відвикли перемагати як країна, тому, що у нас немає національної єдності», – відзначає Копатько.

При цьому 38 відсотків опитаних вважають, що їм пощастило жити в Україні, тоді як протилежної точки зору дотримується 31 відсоток жителів країни і стільки ж поки не визначилися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG