Доступність посилання

ТОП новини

Пластиковий фунт стерлінгів витіснить паперовий?


Лондон – Банк Англії розпочинає консультації з громадськістю про можливіcть використання в обігу пластикових грошей. Полімерні банкноти мали б замінити паперові, щоб збільшити тривалість їхнього використання, а також використовувати нові засоби захисту. Банкноти з полімерів вже використовують приблизно у двадцяти країнах світу. Англійці відомі своєю консервативністю, і деякі з них кажуть, що їм важко сприймати пластикові гроші серйозно.

«Дивні на дотик, – каже один із лондонців, – слизькі». Одна жінка вважає, що це жарт, іншій подобається. Але найчастіше у коментарях британському телебаченню люди, яким дали потримати в руках експериментальні банкноти, трохи раділи, що за такі гроші можна не турбуватися, якщо вони опиняться у пральній машині у кишенях одягу.

Міцність – це і справді одне з найголовніших міркувань фахівців Банку Англії, зазначає виконавчий директор і головний касир країни Кріс Салмон.

Полімерні банкноти не вбирають бруд і вологу, отже, вони переважно залишаються чистішими за паперові банкноти. По-друге, вони міцніші
Кріс Салмон
«Полімерні банкноти не вбирають бруд і вологу, отже, вони переважно залишаються чистішими за паперові банкноти. По-друге, вони міцніші. Тривалість їхнього використання принаймні у два з половиною рази довша, що дозволяє покращити якість банкнот в обігу. І на додаток, ми можемо використовувати в таких банкнотах нові засоби захисту, щоб зробити їхню підробку важчою», – каже Кріс Салмон, підпис якого можна бачити на кожній новій банкноті.

Схоже, що Банк Англії однозначно «за» пластикові гроші. Залишилося переконати тих, хто використовує банкноти.

Для цього банк влаштовує двомісячні консультації з громадськістю. Зразки нових грошей возитимуть по Британії, демонструватимуть банкноти, наприклад, у торговельних центрах тощо.

Фунти стерлінгів можуть з’явитися у пластиковому вигляді 2016 року

Голова відділу банкнот Банку Англії Вікторія Клеланд каже, що деяким британцям, можливо, вже доводилося мати справу з пластиковими грошима.

Зараз полімерні банкноти використовують в Австралії, здається, з 1988 року. Нещодавно їх запровадили в Канаді, а також у Сингапурі, Мексиці, Румунії
Вікторія Клеланд
«Зараз полімерні банкноти використовують в Австралії, здається, з 1988 року. Нещодавно їх запровадили в Канаді, а також у Сингапурі, Мексиці, Румунії. Отже, досить багато людей, які їздять за кордон по роботі чи у відпустки, можливо, вже й використовували полімерні банкноти», – зауважує Вікторія Клеланд.

А британські фунти стерлінгів можуть з’явитися у пластиковому вигляді 2016 року. Крім переконування користувачів, запровадження нових банкнот потребуватиме певних змін у системі обігу, наприклад, модифікацій у банкоматах чи інших апаратах, які приймають або видають банкноти і мають функцію розпізнавання грошей.

Шотландія та Північна Ірландія хоч і використовують фунти стерлінгів, проте друкують банкноти окремо і тому самостійно вирішуватимуть, чи переходити на пластик і коли це робити.

А тим часом футуристи люблять передбачати, що гроші у вигляді кружалець металу й шматків паперу взагалі віджили своє і можуть незабаром зникнути. Адже без монет і банкнот цілком можна обійтися, маючи пластикову платіжну картку, а різні компанії намагаються також поширити застосування, наприклад, мобільних телефонів як способу оплати за товари й послуги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG