Доступність посилання

ТОП новини

Артефакти 9/11


Теракти 11-го вересня 2001-го року – одна з найтрагічніших сторінок сучасної історії США. У царині культури, руїни Всесвітнього торгового центру т.з. «граунд зіро» стали потужним образом, осмислення якого стимулює митців та громадськість. 11-те вересня це тисячі жертв та неймовірні руйнування у самому серці Америки – для одних, і відправна точка у череді закордонних воєн - для інших. Між тим, це ще і історія героїзму людей, пожежників та рятувальників, які жертовно прийшли на допомогу у час біди. Історії цих людей – для багатьох американців є джерелом натхнення у повсякденному житті та своєрідним позитивним спадком страшних подій 12-річної давнини.

Протягом кількох місяців після теракту Гарі Сусан фотографував, як рятувальники розбирали гігантські завали. Зроблені фотографії та предмети з місця трагедії він виставляє у приватному музеї, який займає 93 квадратні метри. Його експонати – свідчення людської агресії та героїзму водночас.

«Я подумав, чому б не відкрити власний маленький музей, щоб тут люди могли дізнатись про події у Торговельному центрі та загоїти свої душевні рани»,– говорить Гарі.

Чоловік каже, теракти 11-го вересня – це трагічна сторінка сучасної історії США. Проте, водночас це приклад подвигів звичайних людей у важкий час.

«Кожен, хто працював на завалах – вважав це честю для себе. Ми знали, що під нашими ногами, під руїнами – тисячі жертв. Ми відчували, що ступаємо по святій землі, відчували зв'язок із загиблими та один з одним»,– пригадує Гарі роботу на руїнах.

Музей відкрився 8 років тому. Щороку тут буває майже 35 тисяч відвідувачів.
Гід Фенікс Толівер закликає людей торкатись експонатів, серед яких і релігійні символи, зроблені з уламків будівель.Тур по музею супроводжується аудіо коментарем. На багатьох він справляє потужне враження.

Аліса Авлон з Алабами відвідує музей вже вдруге. Каже – знаходить тут натхнення.

«Маю надію, що люди не лишаються байдужими до цього всього, що тут вони відчувають співчуття до тих, кого навіть не знали»,– каже жінка.
Найбільше відвідувачів приходять до «Ground Zero Museum Workshop» на роковини трагедії 11-го вересня. Втім, двері музею відчинені цілий рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG