Доступність посилання

ТОП новини

Україні слід очікувати посилення тиску з боку Росії після саміту ЄС – експерти


«Жорстких» провокацій з боку Росії найближчим часом не буде
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:16:27 0:00
Керівництво Росії не піддасться на тиск «яструбів» і не запустить, принаймні, протягом найближчого року «жорсткого» сценарію тиску на Україну, прогнозує заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко.

Але, на думку аналітика, треба готуватися до посилення тиску з боку Росії після саміту ЄС у Вільнюсі.

«Я хочу наголосити, що після будь-якого результату на саміті у Вілюнюсі слід очікувати тільки посилення тиску. Якщо ми підпишемо – покарання, якщо не підпишемо – примусу до зміни політичного курсу», – сказав експерт в ефірі Радіо Свобода.

Зараз, на думку Литвиненка, і далі посилюватиметься економічний тиск, «буде інтенсифіковуватися інформаційна пропагандистська кампанія, будуть задіюватися усі ресурси людей, які співпрацюють з Росією. Ми зараз бачимо, що великі адепти європейського вибору раптом почали казати, що не треба це підписувати. Також будуть спроби вплинути на бізнес, відбуватиметься пошук таких місць, на які можна вплинути», – сказав Олександр Литвиненко.

Однак, вважає експерт, «це вже трохи запізнілі дії».

Натомість, експерт з питань безпеки Юрій Костюченко, вважає, що «в умовах політики «м’якого впливу» завжди існує загроза кризового розв’язання конфліктних ситуацій, тобто реалізації силового сценарію».

І хоча, за словами експерта, «наразі рівень загроз є незначним», якщо оцінювати ситуацію, опираючись на методи оцінки військово-політичних ризиків, треба ще врахувати той факт, що розпочата Росією кампанія з «примусу до партнерства» планується і розвивається в термінах «спецоперації».

«Ми є свідками спецоперації «примусу до партнерства», – сказав Юрій Костюченко.

Учора Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій ідеться про те, що Євросоюз має захистити країни «Східного партнерства» з огляду на все більший тиск Росії. Документ, поміж іншим, засуджує намагання Кремля перешкоджати поглибленню політичних і торговельних зв’язків України, Вірменії, Грузії й Молдови з Європейським союзом.
XS
SM
MD
LG