Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари вимагають визнати їх одним із корінних народів України


Сімферополь – Кримські татари хочуть, щоб уряд України прислухався до Декларації ООН про права корінних народів. Цей документ 13 вересня 2007 року ухвалила Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй. Україна тоді утрималася від голосування, чим викликала розчарування серед кримських татар. Зараз представники кримськотатарської спільноти і далі наполягають на правовому визнанні кримських татар одним із корінних народів України і застосуванні норм цієї Декларації ООН щодо них.

Термін «корінні народи» кілька разів зустрічається у чинній Конституції України, однак його точного юридичного визначення досі немає. Офіційно не визначено і які етноси можна називати корінними народами України. На думку голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, саме через це 2007 року Україна не підтримала Декларацію ООН про права корінних народів.

Водночас він каже, що ситуація може змінитися – нещодавно український уряд схвалив проект закону «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України», який найближчим часом буде винесено на розгляд Верховної Ради України. За словами Мустафи Джемілєва, хоч у цьому документі прямо не згадуються кримські татари, але дається чітке правове визначення терміну «корінні народи».

Корінні народи мають право на самоврядування – міжнародне законодавство

Експерт з прав національних меншин і корінних народів з Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталія Беліцер переконана, що в Україні на визначення «корінні народи» можуть претендувати аж три етнічні спільноти – кримські татари, караїми і кримчаки.

Кримські татари, караїми і кримчаки не є стандартною, класичною чи традиційною меншиною, а саме корінними народами
Наталія Беліцер
«Безсумнівно, кримські татари, караїми і кримчаки не є стандартною, класичною чи традиційною меншиною, а саме корінними народами, чий статус необхідно врегулювати законодавчо. І в тому числі, посилаючись на норми і положення Декларації ООН про права корінних народів», – зазначає Наталія Беліцер.

На думку експерта, не голосування української делегації за цей документ було помилкою, і зараз настав час її виправити, тим більше, що це знайде підтримку у міжнародного співтовариства.

Керівник Міжнародного відділу Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін теж сподівається, що офіційний Київ змінить свою нинішню політику щодо кримських татар, яку називає найбільш дискримінаційною за всі роки української незалежності.

Йде відкрита дискримінація кримськотатарського народу. Бачимо, що у нас виток протистояння з владою ще попереду
Алі Хамзін
«Сьогодні поки що становище кримськотатарського народу ускладнилося, загострилося. Зараз ми бачимо складну ситуацію, яка навіть погіршилася. Йде відкрита дискримінація кримськотатарського народу. І ми сьогодні бачимо, що у нас виток протистояння з владою ще попереду», – заявив Алі Хамзін.

Декларація ООН про права корінних народів не лише захищає останніх від дискримінації та асиміляції, але й визнає їхнє право на самовизначення і реалізацію його через власну автономію та самоврядування. Крім того, згідно з документом, корінні народи мають право зберігати і зміцнювати свої особливі політичні та інші інститути.

Україна не готова до визнання прав корінних народів?

Саме ці норми Декларації, на думку кримськотатарського активіста Недіма Халілова, і не сприймаються українською владою та суспільством. Адже, визнавши кримських татар корінним народом України, доведеться визнавати і його право на самовизначення, і право на його автономію, а Україна до цього не готова, вважає активіст.

Експерти звертають увагу на те, що згідно з нормами міжнародного права, корінні народи – це народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв країну або географічну область, частиною якої є дана країна, споконвіку, у період її завоювання або колонізації або в період встановлення наявних державних кордонів.

Суттєвою характеристикою корінних народів є також і те, що вони, незалежно від правового стану, зберігають деякі або всі свої соціальні, економічні, культурні і політичні інститути, як, наприклад, система Курултаю-Меджлісу кримських татар. Обов’язковою ознакою належності до корінних народів є самоусвідомлення самих народів як корінних на цій території. Немає жодних сумнівів у тому, що мова йде саме про кримських татар, вважає експерт і правозахисник Наталія Беліцер.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG