Доступність посилання

ТОП новини

Метеорит «Саттерз Мілл» пролив світло на історію життя на Землі


Жанна Безп’ятчук

Київ – Батькам варто особливо стежити за психологічним станом своїх дітей на початку навчального року. На цьому наполягає канадський професор дитячої психології Річард Тремблей. Саме після завершення канікул школярі можуть переживати тривогу, викликану непевністю перед навчанням та розвитком стосунків із однокласниками та вчителями. Також наука цього тижня обговорювала, яку роль у зародженні життя на Землі відіграли метеорити та за скільки століть сформувалася цивілізація Стародавнього Єгипту.

Професор дитячої психології та психіатрії Річард Тремблей із Монреальського університету вважає, що варто приділяти особливу увагу тривожним станам у дітей на початку навчального року. Адже, повертаючись до свого класу, вони часто почуваються невпевнено, переживають, як вдасться засвоїти уроки, якими виявляться стосунки з однолітками та вчителями.

У своєму нещодавньому дослідженні вчений також з’ясував, що діти можуть мати такі відчування через спадковість, пише онлайн-видання Science Daily. Надмірна тривожність може спричинятися генетикою. Отже, якщо батьки свого часу переживали шкільну депресію, то їхні діти також можуть успадкувати схильність до неї. Крім того, діти тонко відчувають переживання своїх батьків, піддаються цим впливам і від того стають менш захищеними. Вони не мають перед очима прикладів, як вправлятися зі стресом, як зберігати спокій.

Дитячий психолог радить батькам спостерігати, чи не є їхня дитина занадто закритою, роздратованою або агресивною на початку навчального року. Якщо щось подібне помічають і цей стан не минає впродовж кількох тижнів, дитина потребує уваги, наголошує дослідник.

Річард Тремблей також переконаний, що найкращий шлях запобігти проблемам дітей у школі – це завчасно допомогти їхнім батькам.

«Ми знаємо, що cпрогнозувати неуспішність у шкільному навчанні маленької дівчинки можна на основі історії її матері. Якщо мати провалила навчання, то цілком імовірно, що й дитина повторить її шлях. Існує дилема між раннім та пізнішим втручанням у долю дитини з тим, щоб її допомогти. Але насправді єдиний шлях це зробити – допомогти її батькам», – запевняє вчений.

Метеорит, що пролив світло на історію життя

Вчені Аризонського університету зуміли знайти й дослідити частинки метеорита «Саттерз Мілл», що пролетів і вибухнув у каліфорнійському небі 22 квітня минулого року. Вони виявили в складі уламків небесного тіла органічні компоненти, що містять сірку та кисень, пише онлайн-видання Science News. Деякі з цих сполук раніше в складі метеоритів ніколи не віднаходили.

Як припускають американські дослідники, саме такі метеорити кілька мільярдів років тому приносили на Землю речовини, з яких формувалися перші форми життя – одноклітинні організми. Високі температури та багаті водні ресурси нашої планети посприяли хімічним реакціям, з яких і народилося життя. А відкриття нових речовин у складі метеориту свідчить, що органічні матеріали, з яких будувалися перші клітини на планеті Земля, мали складнішу природу, ніж вважали донині.

Професор генетики Джек Шостак із Гарвардського університету, коментуючи відкриття аризонських дослідників, каже, що встановлення речовин, з яких формувалися клітини, – це лише перший крок до розуміння хімії цих процесів.

«Це царина активних дебатів та досліджень. Ми, справді, не знаємо відповідей на ці запитання, але багато людей проводять експерименти й намагаються з’ясувати хімічні ланцюги, які призвели до появи живих клітин. Ми досліджуємо, як ці молекули могли сформуватися та відтворитися. Одним із важливих здобутків науки є те, що вдалося з’ясувати перші генетичні матеріали», – пояснює професор.

Нова хронологія Давнього Єгипту

Одна із найуспішніших стародавніх цивілізацій сформувалася напрочуд швидко. Про це йдеться у дослідженні британських вчених. Майкл Ді з Оксфордського університету та його колеги дослідили вік близько 250 артефактів із тих поховань єгиптян, які передували пірамідам.

Наразі в науковому світі загальноприйнятою є хронологія розвитку Стародавнього Єгипту, запроваджена ще 1899 року і базована на мистецьких стилях кераміки. Ці стилі змінювали один одного на різних етапах поступу цивілізації. За цією хронологією, як окремий народ єгиптяни постали близько 4000 років до нашої ери, два перші царства – Нижній та Верхній Єгипет – виникли в середині 4-го тисячоліття до нашої ери, а єдине раннє царство постало близько 3000–2800 років до нашої ери.

Вчені дійшли висновку, що Стародавній Єгипет еволюціонував від території, населеної кочівниками, до централізованої держави лише за 600 років. Донедавна вважалося, що цей процес тривав більше століть. Дивує, як єгиптяни спромоглися за такий короткий проміжок часу закласти поселення, розвинути сільське господарство, створити власну писемність та підпорядкувати локальні інтереси державі. Дослідники також твердять, що настав час переглянути дати появи в єгиптян власної писемності, відсунувши їх назад. Їхній варіант – 3200 років до нашої ерии, писемність винайшли раніше – в середині 4-го тисячоліття до нашої ери.

Втім, єгиптолог Джон Бен звертає увагу на те, що використовувана вченими комп’ютерна модель може давати помилкові результати. Приміром, вона показала, що один з єгипетських правителів владарював 20 років. Але історичні дані майже напевно свідчать, що насправді – вдвічі довше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG