Доступність посилання

ТОП новини

Фюле: почати застосовувати положення угоди з Україною треба якомога швидше


Єврокомісар Фюле про країни «Східного партнерства»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00
Комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле дав ексклюзивне інтерв'ю Вірменській службі Радіо Свобода, в якому розповів про перспективи розвитку відносин між Євросоюзом і країнами «Східного партнерства».

Розмова відбулася після візиту Штефана Фюле до Єревана, де він заявив, що жоден документ між Вірменією та ЄС у листопаді підписаний не буде. Такою була реакція ЄС на заяву президента Вірменії Сержа Сарґсяна про рішення Вірменії вступити до Митного союзу.

На запитання Радіо Свобода про інші можливі «сюрпризи» перед самітом країн «Східного партнерства» через ймовірний тиск Росії на них, Фюле відповів: «Ми готові розглянути інші питання. Наприклад, тимчасове застосування угоди, яку ми маємо намір підписати з Україною (ще до офіційного набуття нею чинності – ред.), щоб зробити її настільки змістовною, наскільки це можливо, і застосовувати якомога швидше».

Солідарність − це не порожнє слово в Європейському союзі

Водночас єврокомісар застеріг Росію від тиску на інші країни, які планують підписати чи парафувати угоду про асоціацію з ЄС.

«Ми запевнили наших партнерів, що якщо вони стануть предметом тиску через їхній вибір, вони можуть розраховувати на солідарність ЄС. Солідарність − це не порожнє слово в Європейському союзі», − наголосив він.

«Вірменське питання»

На запитання про те, чи була заява президента Вірменії Сержа Сарґсяна про рішення країни вступити до Митного союзу шоком для нього і чи був він проінформований про це заздалегідь, комісар Євросоюзу дав знати, що це стало для нього несподіванкою, відповівши так: «Ми були в такій же ситуації, як і громадяни Вірменії».

Що ж до можливого тиску з боку Росії на Вірменію, Штефан Фюле зазначив: «Під час обговорень з офіційними особами Вірменії нам нічого про тиск сказано не було. І я не залишаю за собою права ставити під сумнів щирість моїх співрозмовників у Вірменії. Чи розумію я позицію Вірменії? Досить поглянути на карту для того, щоб зрозуміти ті певні фактори, з якими владі Вірменії доводиться рахуватися в ухваленні рішень. Вони очевидним чином набагато більш значні, ніж у будь-якого іншого з наших партнерів».

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій ідеться про те, що Євросоюз має захистити країни «Східного партнерства» з огляду на все більший тиск Росії. Документ, поміж іншим, засуджує намагання Кремля перешкоджати поглибленню політичних і торговельних зв’язків України, Вірменії, Грузії й Молдови з Європейським союзом.

Україна, Грузія і Молдова мають наміри підписати чи парафувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді. Такий крок унеможливить їхній вступ до Митного союзу під керівництвом Росії. Навпаки, заява президента Вірменії про її вступ до Митного союзу вочевидь виключає парафування вже підготованої було угоди про асоціацію цієї країни з ЄС.

Російська влада неодноразово заявляла, що підписання Україною угоди з ЄС призведе до ускладнення її економічних відносин з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG