Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібен Януковичу референдум? (Огляд преси)


Київ – Чи можуть опинитися два найбільш рейтингових опозиційних політики – Юлія Тимошенко та Віталій Кличко за бортом наступної президентської кампанії? Точної відповіді на ці запитання, як переконує «Дзеркало тижня», не існує. Опитавши кількох експертів видання підсумовує – те, чи з'являться прізвища «Тимошенко» і «Кличко» у виборчих бюлетенях, залежить не тільки від їхнього особистого бажання, спритності юристів, цілеспрямованості влади, позиції Заходу і Росії. А й від спроможності політичних сил, очолюваних лідерами опозиції. З цим – поки що проблема. Вирішенню якої, як зауважує тижневик, не допоможуть ані Конституція, ані Європейський суд з прав людини.

Компартія намагається набрати політичні дивіденди завдяки кампанії з проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу до Митного союзу, пише «Український тиждень» і констатує, що коли ЦВК зареєструє ініціативну групу, зупинити процес буде практично неможливо. Чи потрібен референдум владі сьогодні? Існує думка, нібито Янукович підтримує його проведення чи принаймні проти нього не заперечує. Мовляв, таким чином він робить реверанс у бік Росії, а крім того, засвідчує демократичність свого режиму. Однак мінуси для президента очевидніші, стверджує тижневик. По-перше, і в країні, й поза нею він покаже себе людиною, що не в змозі контролювати ситуацію. По-друге, вся підготовка до референдуму буде однією величезною кампанією проти президента. Утім, як пише далі видання, Центрвиборчком, має право узагалі не приймати до розгляду документи про створення «ініціативної групи», але остаточне рішення цілком залежатиме від Януковича. І саме йому відповідати за будь-який варіант дальших подій навколо референдуму щодо Митного союзу. Стаття називається «Референдум стане найбільшим викликом Януковичу».

Спробувавши легалізувати Межигір'я і оприлюднивши у ЗМІ оновлену спортивну зовнішність на тенісному корті, Віктор Янукович дав старт власній президентській кампанії. Однак, як переконує тижневик «Кореспондент», для того щоб сподобатися Заходу і переконати електорат, що він кращий кандидат на посаду президента на виборах 2015 року, цього замало. Про те, на що варто зробити ставку чинному президенту, щоб отримати симпатію європейців та співвітчизників видання радить в публікації «Ідеальний Янукович».

Свої поради Януковичу пропонує і експерт тижневика «Країна». Він вважає, що президенту варто змінити Конституцію і залучати до співпраці опозицію. Зокрема, як варіант – призначити прем’єром Арсенія Яценюка. Нічого дивного в цьому немає, переконує політолог, і нагадує, що свого часу Кучма призначив прем’єром Ющенка. Можливо, це й урятувало його тоді. Навіть якщо в особі Яценюка Янукович виховає наступного президента – то й що? Зате Янукович залишиться в політиці, лідером Партії регіонів і не матиме поганих наслідків для себе, вважає експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG