Доступність посилання

ТОП новини

«Крос пам’яті жертв комуністичного тоталітаризму» провели у Харкові


У Харківському лісопарку, де поховані тисячі політично репресованих, відбувся 14-й «Крос пам’яті жертв комуністичного тоталітаризму».

За словами організатора пам’ятного заходу, голови громадської організації «Шостий квартал» Володимира Боровського, щороку у вересні в шостому кварталі лісопарку, де на місці масових захоронень розстріляних польських офіцерів розташований польський меморіальний комплекс, проводять панахиду з участю священиків різних конфесій та крос пам’яті.

Просвітницько-спортивний захід проходить на знак нагадування, що 17 вересня 1939 року СРСР відкрито, на боці нацистської Німеччини Адольфа Гітлера, вступив у Другу світову війну, зазначають громадські активісти.

Цього року пам’ятний крос об’єднав близько двохсот харків’ян. Їм було запропоновано чотири дистанції: один кілометр, три, шість і дванадцять кілометрів. Наймолодшому учасникові марафону – 3 роки, а найстаршому бігунові – за 70, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Тут лежать наші земляки, вбиті комуністами в 37-му році (на сьогодні встановлено понад 6 тисяч імен – це злочин проти людяності), і полонені польські офіцери (понад 4 тисячі – це воєнний злочин). Такі злочини не мають строків давності, але Нюрнберг-2 над комуністами і досі, на жаль, не відбувся!» – зауважив голова громадської організації «Шостий квартал» Володимир Боровський.

За даними істориків, масові розстріли польських військовослужбовців у підвалах Харківського управління НКВС почалися 5 квітня 1940 року. Після українсько-польських розкопок на початку 1990-х років у 2000 році був відкритий польський меморіальний комплекс із табличками кожного з розстріляних (понад 4 тисячі польських офіцерів). Серед знищених поляків у шостому кварталі спочиває батько відомого кінорежисера Анджея Вайди – Якуб Вайда.
XS
SM
MD
LG