Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація з ЄС простимулює українську енергетику – експерти


Київ – Українська енергетична галузь отримає потужні стимули для розвитку, а українці одержать надійних, прогнозованих та доступних постачальників енергії в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Такої думки дотримуються і енергетики, і представники влади, й експерти. Водночас частина фахівців наголошує, що адаптація української енергетики до європейської, яка вже розпочалася, буде складною для галузі із застарілим обладнанням. Також вони попереджають, що в умовах більшої конкуренції деякі компанії підуть з ринку. А зміни до законодавства, які приведуть до демонополізації ринку енергетики, можуть бути не до вподоби як монополістам в Україні, так і в сусідній Росії. Адже вона виступає проти будь-яких спроб запровадження конкуренції.

(За даними Інституту енергетичних стратегій та Біоенергетичної асоціації)
(За даними Інституту енергетичних стратегій та Біоенергетичної асоціації)


Україна збільшить експорт своєї електроенергії в Європу, що дасть змогу реконструювати електромережі, і модернізувати електрогенеруючі потужності, очікує голова наглядової ради «Київенерго», колишній депутат від Партії регіонів Іван Плачков.

Наші генеруючі потужності стануть особливо потрібними для споживачів європейських країн
Іван Плачков
«Сьогодні українські електропотужності вже застаріли, вони потребують дуже великих обсягів реконструкції та модернізації. Водночас наші генеруючі потужності стануть особливо потрібними для споживачів європейських країн. Тому що в Європі побудувати потужний енергоблок майже неможливо, бо дуже дорого. А в Україні споживається 23-25 тисяч мегават, а генеруючі потужності здатні виробляти десь 40 мегават»,– зазначає Плачков.

За його словами, на сьогодні Україна має можливість продавати вдвічі більше електроенергії, ніж споживає, наприклад, Словаччина. І тому підписання Угоди про Асоціацію дасть можливість і «Київенерго», і українській енергетиці загалом, продавати свою продукцію до Європи. Проте Плачков припускає, що енергетики відчуватимуть певні труднощі, доки не адаптуються до умов вільного ринку. Адже наразі Україна продає електроенергію здебільшого в Росію та Білорусь, пояснює енергетик.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук додає, що після підписання угоди про Асоціацію з ЄС Україні буде простіше експортувати надлишки своєї електроенергії, крім того – угода передбачає, що мита на будь-які товари, в тому числі й на електроенергію, не можуть збільшуватися, а лише – зменшуватися або скасовуватися. Проте енергетики відчують не лише позитив, а й певні труднощі, вважає він.

Власникам енергетичних об’єктів треба або модернізувати їх, або виходити з ринку
Юрій Корольчук
«З одного боку, асоціація з ЄС відкриє дорогу іноземним інвесторам та кредитним коштам, що вигідно для галузі, зокрема – ідеться про видобуток корисних копалин для енергетики. Крім того, Євросоюз планує до 2020 року збільшити частку відновлюваної енергетики в своєму енергобалансі до 20%, цей процес торкнеться й України. З іншого боку – збільшиться конкуренція, вартість енергоресурсів зросте до середньоєвропейського рівня. Це означає, що власникам енергетичних об’єктів треба або модернізувати їх, або виходити з ринку», – вважає експерт.

Зелена енергетика отримає зелене світло?

Чи не найбільше сподіваються на угоду про Асоціацію з ЄС компанії, які виробляють електроенергію з відновлюваних джерел та постачають обладнання й сировину для цього, вважає голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха. Він наголошує, що нині лише 3% української електроенергії виробляється з сонця, вітру, біомаси та інших відновлюваних джерел. Однак, згідно з проектом Національного плану дій з розвитку відновлюваної енергетики, влада й енергетики задекларували збільшення цієї частки до 11% за 7 років. Представник альтернативної енергетики вважає, що «європеїзація» української енергетики вже розпочалася – після приєднання до Європейського енергетичного співтовариства.

Позитивний сигнал отримують інвестори, які раніше не бачили наміру України розвивати виробництво енергії з біомаси
Георгій Гелетуха
«Україна взяла на себе зобов’язання до січня 2014 року імплементувати директиву №28 ЄС щодо відновлюваних джерел енергії. Там є багато корисного для України. Крім того, ми зобов’язалися розробити національні плани дій з відновлюваної енергетики і з енергозбереження, і вже маємо їхні проекти, – констатує Георгій Гелетуха. – Тобто, позитивний сигнал отримують інвестори, які раніше не бачили наміру України розвивати виробництво енергії з біомаси. Для нас, як представників альтернативної енергетики, відкривається зелена вулиця».

Українська енергетика стане більш екологічною – прогнозує Георгій Гелетуха. Причому, за його словами, не лише завдяки відновлюваним джерелам енергії, а й унаслідок зобов’язання України скоротити викиди теплоелектростанцій завдяки сучасному газоочисному обладнанню.

Асоціація з ЄС: енергетика відчує позитив і окремі труднощі?

Така модернізація української електроенергетики може відбутися за рахунок закордонних інвестицій у галузь, вважає Олена Рибак, директор Європейсько-українського енергетичного агентства. Але на її думку, для цього Україна має зарекомендувати себе як надійний та послідовний партнер.

На міжнародній арені ми нині виглядаємо як не дуже послідовний та стабільний партнер. Спершу декларуємо один пріоритет, потім інший
Олена Рибак
«Якщо ми підписуємо договір про Асоціацію, ми зокрема, підтверджуємо свій намір поглиблювати свою співпрацю з ЄС. Зокрема – і в питаннях енергетики. Але на жаль, на міжнародній арені ми нині виглядаємо як не дуже послідовний та стабільний партнер. Спершу декларуємо один пріоритет, потім інший. Спочатку говоримо про пріоритетний розвиток відновлюваної енергетики, потім – про енергозбереження, потім – пріоритети змінюються. Співпрацю в енергетичному секторі та його модернізацію треба просувати, тому що зрештою, це – питання енергетичної безпеки держави», – підсумовує Олена Рибак.

Та чи не найбільшою зміною буде більша конкуренція на ринку постачання енергоносіїв. Бо після підписання Угоди про асоціацію Україна буде зобов’язана демонополізувати свій ринок енергетики, говорить член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від «Батьківщини» Сергій Пашинський.

Ринок монополізований «Нафтогазом» та оточенням Віктора Януковича. У нас немає по-справжньому вільних газотрейдерів та електропостачальників
Сергій Пашинський
«Незважаючи на те, що ми декларуємо демонополізацію, фактично ринок монополізований «Нафтогазом» та оточенням Віктора Януковича. У нас немає по-справжньому вільних газотрейдерів та електропостачальників. У нас, по суті, монополізм у всій цій галузі. Угода про асоціацію призведе до демонополізації, бо монополізація веде до неефективності і завищеної ціни», – заявляє Пашинський. Але для цього, на його думку, треба змінювати українське енергетичне законодавство у відповідності до європейського. Також депутат прогнозує, що підписання Угоди загострить відносини між Україною та Росією, а це може призвести до технічних проблем.

На думку експерта Юрія Корольчука, Асоціація з Євросоюзом опосередковано вплине на ціну електроенергії для населення, яка нині є нижчою за її собівартість. Він очікує, що ціна для споживачів дещо зросте, а з іншого боку – знижуватиметься собівартість струму за рахунок модернізації електростанцій. Втім, експерти Інституту енергетичних стратегій припускають, що позитивні ефекти від асоціації з ЄС українська енергетика вповні відчує не раніше, ніж за 5 років.

28–29 листопада у Вільнюсі відбудеться саміт учасників «Східного партнерства», на якому Україна може підписати з Євросоюзом угоду про Асоціацію. Вона передбачає зону вільної торгівлі з ЄС і запровадження норм Євросоюзу різних галузях української економіки, зокрема – і в енергетиці. Фахівці очікують, що саме після підписання угоди завершиться адаптація української електромережі до загальноєвропейської.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG