Доступність посилання

ТОП новини

200 портретів до 200-річчя Кобзаря


200 портретів до 200-річчя Кобзаря
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Сміла – Черкаси – 90-річний смілянин Федір Кучер узявся написати двісті портретів Тараса Шевченка до 200-річчя поета. Свою обіцянку митець втілює шість років. За цей час він створив близько ста портретів Кобзаря. Ще половину від задуманого Федір Кучер збирається здійснити до дня ювілею поета – 9 березня 2014 року.

Невелика квартира Федора Кучера у місті Сміла на Черкащині схожа на міні-музей Тараса Шевченка – тут є і книги про поета, і твори самого Кобзаря, і близько ста його портретів, написаних 90-річним художником. Змалечку чоловік захоплюється творчістю Шевченка. Донині пригадує, як другокласником уперше у читанці побачив «Заповіт».

Упродовж життя Федір Кучер згадував Шевченка у своїх книжках і відтворював його образ на папері та дереві. Однак у 2007 році, вже на пенсії, чоловік вирішив по-справжньому вшанувати Кобзаря – до 200-річного ювілею написати двісті його портретів.

Це мій побратим по літературі й по мистецтву, хоч я і не такий митець. Але це моя найголовніша справа для душі
Федір Кучер
«Це мій побратим по літературі й по мистецтву, хоч я і не такий митець. Але це моя найголовніша справа для душі. А сидіти на пенсії, нічим не займатися – це, як кажуть, чекати, коли прийде кістлява з косою», – розповідає чоловік.

За шість років Федір Кучер уже написав близько ста портретів Шевченка. Усі образи художник створює на ДВП масляними фарбами на цинковому білилі. Готові роботи покриває лаком. Упевнений, що завдяки такій техніці зображення зберігатимуться століттями.

До півсотні портретів одразу

Між тим, митець ніколи не працює лише над одним портретом – одразу пише до півсотні.

«Я накинув їх усі, зробив олівцем розмітку і всі відбив. А тоді роблю тло та костюми на всіх одразу. Але тло треба прокладати не менше, ніж двічі. Потім, залежно від фарби, не менше двох разів прокладаю обличчя…», – розповідає він про техніку малюнку.

У портретиста Шевченко є поважним чоловіком із червоною краваткою та сумним, але глибоким поглядом. Щоб Кобзар дивився, проникав у душу, ніби говорив із глядачем, сподівається митець.

Зрештою, за півроку до дня народження поета, 90-річний художник планує написати ще близько сотні його портретів. Втім, каже, якщо не встигне – не біда.
«Думаю, якщо я не зроблю, це й не обов’язково. Ще й увесь чотирнадцятий рік можна робити. Але це ж як ідея залишається. Та й яке це має значення, якщо я не зроблю саме до 9 березня, до дня народження», – продовжує він.

Портрети Шевченка, створені смілянином Федором Кучером, уже є у кількох музеях Черкащини. Частину робіт художник планує подарувати, іншу – продати. Каже, що не збирається заробляти на Шевченкові, тож за кожен портрет правитиме символічну ціну.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG