Доступність посилання

ТОП новини

Спікер Рибак про пенсії, бюджет, Тимошенко і Маркова


Володимир Рибак про Юлію Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Володимир Рибак про Юлію Тимошенко

Гість «Вашої Свободи»: голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

Інна Кузнецова: Ми говоримо напередодні нового пленарного тижня. Минулий пленарний тиждень, з одного боку, був інтенсивним і результативним, тому що ухвалені євроінтеграційні закони. Багато було не зроблено з того, очевидно, що планували.

Але, пане Рибак, наскільки результативним буде наступний тиждень? Я розумію, що буде працювати погоджувальна рада ще. Але що бачите Ви?

Володимир Рибак
Володимир Рибак

Період учнівства вже пройшов у Верховній Раді

– Ми розглядаємо наступний тиждень, як тиждень, де треба розглянути багато законів: і що стосується євроінтеграції, і що стосується соціальної підтримки населення України. Це урядові проекти і проекти, які вносять на розгляд депутати Верховної Ради.

Коли Ви ставили мені запитання: мовляв, з одної сторони, з другої сторони. За другу сторону треба забувати. Бо парламент працює, парламент може ухвалювати рішення. Ви бачите, що в історію відходять бійки, в історію відходять блокування, період учнівства вже пройшов у Верховній Раді. Це об’єктивні були причини, тому що дві третини депутатів – нові люди. Вони прийшли з мітингів, вони прийшли з виборів…

– Тобто, Ви хочете сказати, що до конструктивної роботи підштовхнули Верховну Раду (і опозицію, і провладні фракції) саме євроінтеграційні законопроекти?

– Я можу так сьогодні казати, що закони, які ми розглядали, що стосуються європейської інтеграції України, об’єднали парламент у тому числі. Закони ухвалювалися конституційною більшістю. І я думаю, що цей дух, який є сьогодні в парламенті,триватиме.

А я, як голова Верховної Ради, повинен усе зробити, щоб опозиція чула владні фракції, а влада чула опозицію, а я щоб давав рівні можливості для всіх депутатів. Для мене, як голови Верховної Ради, всі депутати однакові, тому що їх вибрали наші люди. Я поважаю всіх виборців, які вибрали всі політичні сили, які є.

– Ви говорите про конструктивізм у роботі не лише з євроінтеграційних законопроектів, але й серед інших також?

Люди заслуговують поліпшення життя вже в цьому, у 2014 році
– Так. Я ще раз наголошую: треба чути один одного і сидіти, і домовлятися. За основу треба брати програми, які підтримали виборці. Наші люди заслуговують поліпшення життя не колись, а вже в цьому, у 2014 році, повинні спрацювати програми президента з поліпшення життя людей.

– Тобто, коли Ви кажете про поліпшення життя людей, чи можна говорити про те, що найближчим часом буде переглянуте пенсійне законодавство? Навесні це не вдалося. Чи це не будуть чіпати?

Люди отримують мінімальну пенсію, на яку прожити неможливо. Бюджет на 2014 рік повинні розглядати з точки зору соціальної підтримки людей
– Я думаю, що у найближчий час уряд нам повинен надати бюджет на 2014 рік. Подивіться можливості 2013 року. Ми повинні в першу чергу розглянути питання пенсійної реформи, які результати, що в результаті цього отримали люди, які сьогодні отримують мінімальну пенсію, на яку прожити неможливо, бюджетна сфера і соціальна підтримка сімей з дітьми, інвалідів і таке інше. Такі закони ми маємо і зараз працюємо з урядом.

І бюджет (на 2014 рік – ред.), який будемо розглядати, ми його повинні розглядати з точки зору соціальної підтримки людей. Ніякі реформи люди не підтримають, якщо вони не відчують, що пенсія стала трошки більшою, зарплата у бюджетній сфері теж більша. Я не кажу, що ми можемо сьогодні щось зробити в рази. Є реальна ситуація в економіці, але.

– А цього року не буде бюджет ухвалюватися в режимі «бліц»? Робота буде так, як завжди, над бюджетом?

Ми можемо через компроміси чути один одного. Бюджет ми приймемо в цьому році, і у 2014 рік увійдемо з бюджетом
– Я думаю, що ми знайдемо можливість, ми можемо домовлятися, ми можемо через компроміси чути один одного. Все-таки, я надіюся, що бюджет ми приймемо в цьому році, і у 2014 рік ми увійдемо з бюджетом.

– І розглядатимете постатейно?

– Аякже! Аякже! Ми дуже ретельно підійдемо до розгляду бюджету.

– Пане Рибак, наскільки впливає на депутатський корпус загалом те, що ВАСУ продовжує позбавляти народних депутатів депутатських повноважень? Останнє рішення – це рішення щодо депутата Маркова, депутата-регіонала.

– Поки я ще рішення не отримав. У мене його ще немає. Але депутат підняв це питання. Він – представник «НУ» чи кого – гаразд, Бог з ним.

– Ви маєте на увазі колишнього депутата Кармазіна?

Я під сумнів рішення суду щодо Маркова ставити не можу. Прийде рішення – буду визначатися, як учинити
Пишуть сфальсифіковано, неважливо – через рік чи зразу. Як воно є, то воно є
– Так.

Підняли це питання депутати Одеської області. Одні кажуть, що правильно зробив суд висновки, а другі кажуть: неправильно. Я під сумнів рішення суду (щодо Маркова – ред.) ставити не можу. Якщо є там порушення закону, і воно очевидне, мабуть, суд на якісь факти звертав увагу і ухвалив рішення. Прийде рішення суду – я буду визначатися, як учинити.

Але закони, рішення судів треба виконувати. Ви знаєте, що були раніше прийняті рішення. І я писав апеляції, але мені показували всі документи, і рішення не змінилося. Тому це питання до виборчої комісії. Треба дуже ретельно рахувати голоси на стадії, коли тільки закінчилися вибори.

А Верховна Рада повинна через законодавчу базу зробити все, щоб таких прикладів було менше. Я думаю, що це якраз залежить і від Верховної Ради, від законів, які є на сьогоднішній день.

Але я ще раз кажу, як доведено, що там пишуть, ви ж пишете (журналістів я маю на увазі), що 6 тисяч голосів приписаних, щось сфальсифіковано, то це неважливо, коли це – через рік чи зразу. Як воно є, то воно є.

– Пан Марков уже в інтерв’ю пресі заявив, що на засіданнях фракції його не критикували, але півроку відкрито погрожували керівники Партії регіонів.

«Прийде час, і я обов’язково розповім, які розмови в мене були і з ким, у тому числі і з керівниками країни», – сказав пан Марков.

– Я не знаю. То Марков з кимось розмовляв. У мене на адресу ні одного депутата і Маркова ніяких погроз чи ще чогось не було. Тому я не можу коментувати. То хай депутат, якщо були такі факти, прокоментує.

– Це саме коментар його.

– Так, я зрозумів.

– Але наскільки саме це на депутатів впливає? Вони починають знервуватись або, можливо, зголошуються, або стають лагіднішими?

Струнко стояти і мовчати. Такого партія не має на сьогоднішній день. І не було
– Нервуватись можуть депутати тільки ті, хто знає, що вибори сфальсифіковані. Ми збиралися постійно у фракції. Ви ж знаєте, що і президент брав участь, і окремо збиралися, і прем’єр-міністр, і я буваю на всіх зборах і партії, і фракції. Можливості у депутатів є висловлювати свої думки, і вони висловлюють.

Депутат має право законодавчої ініціативи, а тим більше – висловлювати свої думки. Інакше це не партія, коли всі будуть струнко стояти і мовчати. Я такого не підтримую, такого партія не має на сьогоднішній день. І не було.

– Верховна Рада призначила вибори в п’яти округах, де депутатів не обрали. А як бути з тими округами, де депутати вибули? Так само, як з цим округом.

Я знаю, що Ви вже говорили про це, що це справа ЦВК. Але як Ви будете співпрацювати з ЦВК, аби все-таки призначити ці вибори?

– Ви знаєте, що було і є декілька постанов. Про вибори в семи округах, у п’яти округах. Довго депутати і фракції не знаходили порозуміння.

Але на першому тижні третьої сесії я збирав не один раз у себе в кабінеті. Я говорю: у чому різниця, чому ми не можемо оголосити вибори? Дата? Яку ви хочете? Які пропозиції? Одні казали: 8 грудня. Другі казали: 15 грудня. Треті: 22 грудня. Я говорю: є 31 грудня? Немає. Тому я вам вношу пропозицію, що 15 грудня проведемо вибори. Всі згодні? Всі згодні. Пішли до зали, я зараз оголошу народним депутатам, що всі фракції згодні і давайте приймемо рішення. Я прийшов до зали і сказав, що всі фракції узгодили. Я вношу пропозицію, що 15 грудня провести по 5 округах, там, де результати ніхто не зміг визначити.

А що стосується двох чи тепер трьох округів, то це там у тих рішеннях судів було записано: ЦВК визначитися з виборами. Тому ЦВК повинна визначитися. Як чогось немає і треба закон, то вони повинні сюди звернутися, до Верховної Ради чи в уряд – він має право законодавчої ініціативи, президент має право законодавчої ініціативи, депутати мають, то, як треба, розглянемо тут ці питання.

Яке буде рішення? Моя задача, щоб усі депутати знали, за що голосують, висловили свої думки. Я повинен поставити на голосування. Я все роблю для того, щоб і фракції могли висловлювати свої думки, і я ставлю на голосування – хай ухвалюють рішення.

– Зараз багато говорять про підготовку та у швидкому часі ухвалення змін до регламенту з тим, щоб було простіше створювати депутатські групи, щоб можна було по 15 депутатів збиратися.

Наскільки, з Вашої точки зору, це може вплинути на роботу парламенту? Як це може вплинути на роботу влади і опозиції?

Закон про прокуратуру, міліцію, незалежне бюро розслідувань на початку жовтня ми ухвалимо
– Я Вам скажу, що поки це все в балачках, в домислах, у думках. У когось якісь конкретні питання, щоб ми їх обговорювали, визначалися, тому, Ви знаєте, як тільки таке гостре питання виникає, я можу й оголосити перерву, я можу запросити до себе керівників фракцій. Я узгоджую всі питання. А таке питання не розглядалося.

Але в думках деяких депутатів є. Але це можна зробити тільки через зміну до закону про регламент. Буде така постанова – будемо обговорювати. Такої постанови немає.

– А от наскільки вона ймовірна? Є таке лобі, яке готове її просувати?

– Я скажу, що у нас є позафракційні депутати.

– Так.

– Якщо вони готові до цього і внесуть таку конкретну пропозицію, то я винесу на розгляд керівників фракцій закон, будемо розглядати. Але зараз конкретно ще нічого такого немає. Але це можливо.

– Ви на початку сказали про те, що цього тижня знову будуть ухвалюватися євроінтеграційні законопроекти. Що саме, Ви сподіваєтеся, буде ухвалене цього тижня?

– Я Вам скажу, що у мене був робочий візит до Литви. Я зустрічався з керівниками цієї держави. Ця держава сьогодні головує у Європарламенті. Зустрічався і зі спікером, і з президентом цієї держави, зустрічався з керівництвом ЄС, з Кетрін Ештон, з Фюле, комісаром з розширення ЄС.

У нас є три головних питання, які треба розглянути. Перше питання – це закон про прокуратуру. Друге питання – це закон по міліції. І третє – це незалежне бюро розслідувань. Це є матриця спеціальна, це є наше завдання, наші обов’язки. І ми готові їх будемо розглядати. Вони готуються до розгляду. Я думаю, що на початку жовтня ми ухвалимо рішення.

І таким чином практично стовідсотково ми виконаємо свої обов’язки, що стосується законів по євроінтеграції України.

– Після того, як Ви повернулися з Литви, преса почала писати, що йшлося про пані Тимошенко. Ви сказали, що нічого не було.

Між тим, Кетрін Ештон в інтерв’ю газеті «День» напередодні Дня незалежності говорила про реформу судової системи. У цьому ж інтерв’ю було прямо сказано і конкретний приклад.

То зараз це питання не стоїть взагалі? Вони це питання зняли з порядку денного?

– Я зустрічався з нею вже після всього цього. Є закон про незалежність наших судів. Вона пов’язує це (і правильно) і я пов’язую з тим, щоб не було вибіркового правосуддя в державі. За цей закон ми розглядали.

Там написали журналісти, я не знаю, хто це зробив, що була якась конференція, що я на конференції виступав і заявив щось. Ні на яку конференцію мене не запрошували.

– Добре. Так от, я запитую саме про зустріч.

Розмови не було, про Тимошенко, щоб її випускати. Треба зробити, щоб у нас не було ні «телефонного», ні вибіркового правосуддя
– У мене було чотири двосторонніх зустрічі. І ні на одній з них про лікування розмови не було, про Тимошенко, щоб її випускати, чи я щось заявив, не було, а були питання про вибіркове правосуддя. А як у вас закон? Я говорю: ми ухвалили закон, ми направили до КСУ, ми розглянемо, і нам треба зробити, щоб суди наші були незалежні, і щоб у нас у державі не було ні «телефонного», ні вибіркового правосуддя. Оце Верховна Рада повинна зробити.

– Прізвище «Тимошенко» у розмовах пані Грібаускайте та пані Ештон не згадувалося?

Під вибірковим законодавством натяк дають, що це пов’язано з Тимошенко
Тимошенко – питання в сфері, може, навіть більше політичній
– Я ще раз кажу: ні на конференції, як написали, я ніде не виступав! Ніде за лікування розмови, ні одного слова не було! А було: вибіркове законодавство. Під вибірковим законодавством, ясно, що вони так натяк дають, що це пов’язано з Тимошенко. Це може бути. Але те, що там написано, то це неправда.
Журналісти були там не один десяток. Вони ставили мені запитання. Я сказав, що стосується Тимошенко – це не питання на сьогоднішній день Верховної Ради. Це питання в юридичній сфері. Може, навіть більше в політичній. Цим питанням займається сьогодні Європа. Там представники Квасневський і Кокс.

Я, як голова, ставив це два рази питання на голосування та по 365 статті – декриміналізація злочинів. Давайте проголосуємо! Депутати не проголосували, там не вистачило трохи голосів. Коли я подивився, то там і фракції опозиції, і «Батьківщини» не всі проголосували за це. Якби вони всі проголосували, то, мабуть, і були б голоси.

Тому я сказав, що це питання не до Верховної Ради, і коментувати я це питання далі не можу.

– Ще одне запитання, щоб закінчити з оцим. Президент Янукович в інтерв’ю з керівником Світового конгресу українців сказав, що не має він відповідних повноважень стосовно Тимошенко, не має механізмів відповідних, щоб це питання полагодити.

Чи готовий зараз парламент знайти такі правові можливості у вигляді законів? Щось обговорювалося?

– Я журналістам сказав те ж саме. На сьогоднішній день повноваження для ухвалення рішення по Тимошенко ні у президента, ні у Верховної Ради, ні в уряду немає. Будуть пропозиції розглянути ще раз питання – так.

Але треба ухвалити один раз закон не під прізвище, а прийняти, щоб вибіркового законодавства не було, судді повинні бути незалежні. Ухвалимо цей закон.
Сьогодні вона відбуває покарання. Там ще є декілька питань, які розглядаються. Це пройде все, суди визначаться... Можна буде потім розглядати про помилування. Це може зробити юридично президент. Але повинна бути заява людини, яка хоче цього. Це вже юридично потім. Сьогодні законодавча база не дозволяє нікому цього зробити.

– Питання перспектив голосування щодо створення національного антикорупційного бюро?

– Це ці три закони. Я ж сказав: прокуратура, міліція і бюро. Вони сьогодні готуються. І я думаю, що ми будемо розглядати. І це євроінтеграційний закон. Ми будемо ухвалювати його.

– Але наскільки депутати готові до скасування пільг і привілеїв?

– Зараз немає нічого. Пільги і бюро розслідування – це різні зовсім питання. Якщо пільги – це друге питання.

– То про бюро говорити не будемо. Про пільги?

– Що мене стосується, я поставлю на голосування, як тільки буде пропозиція, то розглядаємо – хай депутати визначаються.

А бюро розслідування – це бюро дуже серйозне. То інші питання там.

– Ще ЄС висловлював занепокоєння стосовно ухваленого вже досить давно, але закону, який набув чинності 1 вересня, про утилізаційний збір. Чи будете переглядати?

– Я думаю, що це питання зараз в уряді вивчається. Мабуть, доведеться там, ми адаптуємо сьогодні законодавство України з європейськими законами.

Там, імовірно, зміни будуть якісь. Ми будемо працювати, так, як працюють усі в Європі. Уряд працює над цим питанням.

– Будемо сподіватися, що нинішній пленарний тиждень буде успішним і продуктивним.

– І не тільки тиждень. А я надіюся, що Верховна Рада України буде виконувати свої обов’язки перед своїми виборцями. І я все для цього буду робити.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG