Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція за вибори в округах, де депутатів позбавили мандатів, лише після рішення ЄСПЛ


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк закликає не допустити незаконного проведення виборів в округах тих народних депутатів, яких позбавили мандатів через суд.

«Щодо виборів, то дуже добре, що парламент фактично конституційною більшістю проголосував за вибори в п’яти округах. Але в нас є факти позбавлення мандатів депутатів через суд», – заявив Яценюк на засіданні погоджувальної ради парламенту.

«Я хочу наголосити, що проведення виборів в інших округах не відповідає закону, й Центральна виборча комісія не має повноважень для оголошення таких виборів», – сказав він.

За словами Яценюка, депутати, позбавлені своїх мандатів через суд, звернулися до Європейського суду з прав людини для оскарження рішень українських судів. «Наша позиція чітка – вибори в цих округах мають відбуватися тільки в тому випадку, якщо рішення ЄСПЛ буде негативним», – заявив депутат.

Яценюк також наголосив, що опозиція готова голосувати за призначення виборів у Києві.

«Якщо ви поставите завтра першим питанням у порядку денного постанову про вибори мера Києва, й ми домовимося про призначення цих виборів на 15 грудня, як і виборів у решті обласних центрів, то також конституційна більшість проголосує за проведення всіх виборів у всіх обласних центрах, зокрема й у місті Києві», – сказав він.

На початку року Вищий адміністративний суд України визнав неможливим встановити результати виборів у двох округах – №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область), незважаючи на те, що ЦВК визнала обраними в цих округах і зареєструвала народними депутатами відповідно Олександра Домбровського і Павла Балогу, після чого вони склали присягу. ВАСУ скасував постанови ЦВК у частині реєстрації зазначених народних депутатів і визнав відсутність у них статусу та повноважень народних депутатів України.

Минулого тижня ВАСУ визнав неможливим достовірно встановити результати виборів до Верховної Ради у 133-му окрузі (Одеська область), а також визнав відсутніми статус і повноваження народного депутата в Ігоря Маркова.
XS
SM
MD
LG