Доступність посилання

ТОП новини

День пам’яті Георгія Гонгадзе


Тринадцять років тому, 16 вересня 2000 року зник журналіст Георгій Гонгадзе. Сьогодні в українських містах громадськість вшановує пам’ять як Гії Гонгадзе, так і понад 60 загиблих в Україні журналістів. У львівських вишах представники молодіжних організацій влаштували лекції для студентів про справу Гонгадзе і свободу слова в Україні.

У Львівському університеті імені Івана Франка розмовляла про Георгія Гонгадзе з майбутніми істориками. На моє запитання, чи знають вони, хто такий Гонгадзе, хором відповіли, що так. Чи цікаво їм послухати спогади про нього, теж була позитивна відповідь, а чи у тестах з історії було запитання про «касетний скандал», про Георгія Гонгадзе – третьокурсники відповіли: ні. Майбутнім історикам у рік зникнення журналіста було по 6-7 років.

На запитання Радіо Свобода, хто такий Георгій Гонгадзе, від студентів з інших факультетів почула:

– Це український патріот, націоналіст, знаю, що він помер.

– Політик український, здається…

– Журналіст, який працював у Львові, наскільки я знаю, його вбили.
13 років без Георгія Гонгадзе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

«Безкарність вбиває»

Нині більшість молодих людей не знає деталей про «касетний скандал», справу зникнення Георгія Гонгадзе, подробиць кримінальних справ. Власне тому активісти кількох громадських організацій Львова запросили львівських журналістів і діячів розповісти студентам про справу Гонгадзе. Громадська активістка Христина Пархуць вважає, що молодь повинна знати історію незалежної України, що безкарність «просто вбиває».

«Ми вибрали студентів філософського, історичного, юридичного факультетів, майбутні професії яких вимагатимуть цих знань з історії. Ми маємо свою незалежну державу, але є багато моментів, є багато фактів, про які не хочеться мовчати і які не залишають байдужими. Це наша пам’ять», – каже Христина Пархуць.

Традиційно, як і у попередні роки, ввечері львівські журналісти, громадські діячі, політики, всі, хто пам’ятає Георгія Гонгадзе, на площі перед пам’ятником Шевченка запалять свічки за усіма загиблими у роки незалежності журналістами, а це більше ніж 60 осіб. Горітимуть свічки і біля символічного дерева, посадженого 12 років тому на честь Гії Гонгадзе неподалік львівської опери.

16 вересня 2000 року зниклому журналісту Георгію Гонгадзе був 31 рік. Десять років представники силових структур України шукали замовників і виконавців убивства. Цього року колишнього працівника міліція Олексія Пукача визнали винним у вбивстві Георгія Гонгадзе і засудили на довічне ув’язнення. Але досі замовники вбивства не названі.

Тіло журналіста не поховане, оскільки мама відмовляється визнавати, що знайдені у Таращанському лісі останки належать її синові.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG