Доступність посилання

ТОП новини

Росія проти проекту резолюції Заходу щодо хімічної зброї Сирії


Глави дипломатії США і Росії, Джон Керрі (л) та Сергій Лавров, 14 вересня 2013 року
Глави дипломатії США і Росії, Джон Керрі (л) та Сергій Лавров, 14 вересня 2013 року
У понеділок в Парижі, під час прес-конференції міністрів закордонних справ Франції, США та Великої Британії західні дипломати повідомили про спільний проект резолюції в Раді безпеки ООН щодо ліквідації арсеналів хімічної зброї Сирії. Документ називають «сильним і твердим» щодо точного визначення термінів та обов’язковості його виконання Дамаском. Паризькі переговори проходили у руслі угоди, досягнутої у суботу в Женеві главами дипломатії США і Росії, Джоном Керрі та Сергієм Лавровим, котра передбачає досягнення ефективного міжнародного контролю над сирійським арсеналом хімічної зброї. Росія ж вже 16 вересня виступила проти прискорення процесу ліквідації сирійської хімічної зброї.

Держсекретар США Джон Керрі сказав у понеділок в Парижі, що США, Велика Британія, Франції і Росія разом погоджуються, що Сирія мусить усвідомлювати «всі наслідки» у разі невиконання запропонованого ООН рішення щодо ліквідації хімічної зброї режиму Башара Асада.

Керрі заявив про це після переговорів у столиці Франції в понеділок із британським колегою Вільямом Гейґом і главою французької дипломатії Лораном Фабіюсом. Глава дипломатії США також наголосив, що угода щодо Сирії, досягнута з Росією у суботу в Женеві, свідчить, що Москва готова підтримати резолюцію Ради безпеки ООН, що випливає із статті 7 Статуту ООН. Ця стаття передбачає застосування санкцій і військової сили у відповідь на «загрозу миру» та «прояви агресії» з боку будь-якої країни.

Якщо режим Асада вважатиме, що це нездійсненно, що ми несерйозні, то це будуть їхні ігри
Джон Керрі
Джон Керрі також додав: «Якщо режим Асада вважатиме, що це нездійсненно, що ми несерйозні, то це будуть їхні ігри. Адже ми знаємо, що навіть інспектори ООН, які були там нещодавно, мали проблеми з доступом у деяких місцях. З цієї причини в Женеві росіяни погодилися з нами, що в Сирії має бути вільний і необмежений доступ до хімічної зброї, щоб переконатися, що ми робимо це так оперативно, настільки це можливо».

Режим Асада повинен бути поставлений у чіткі часові рамки – Гейґ

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ наголосив у Парижі: «Ми тепер мусимо досягнути резолюції, в якій викристалізовані неухильні обов’язки сирійської влади і котра має усвідомлювати, що має справу з достовірністю, надійністю і оперативністю. Таким чином, це дуже важливий аспект того, про що ми кажемо як про чіткі часові проміжки, яких має дотримуватися режим Асада і рахуватися з цим».

Прем’єр-міністр Франції Франсуа Олланд, окрім сподівання на ухвалення резолюції ООН з приводу гарантій ліквідації сирійської хімічної зброї до кінця цього тижня, також наполягає на наявності можливостей для воєнних ударів по режиму Асада з метою змусити його до виконання вимог резолюції та угоди між США і Росією.

«Що ми можемо думати про цю угоду між Вашингтоном і Москвою? Я вважаю, що це – важливий крок, але не кінцевий пункт», – зауважив Олланд.

Хоча глава російської дипломатії Сергій Лавров вже заявив у понеділок, що західні партнери перекручують ситуацію, коли кажуть про необхідність ухвалення резолюції ООН до кінця тижня. Лавров також сказав, що ці заклики до швидкого рішення ООН, з урахуванням статті 7-ї Статуту, демонструють «нестачу розуміння» угоди, котрої він досягнув із Керрі в суботу. Лавров вважає, що угода Москви зі США в Женеві з приводу хімічної зброї Сирії передбачає «визначення процедур, місць зберігання токсичних речовин та їхніх компонентів, а також кількості експертів, які необхідні для цього».

Лавров також заявив, що рішення ООН із прямими погрозами на адресу Сирії на даному етапі могло б «зруйнувати мирні переговори», котрі Москва намагається організувати між режимом Асада та сирійськими лідерами опозиції.

Переговори західних дипломатів у понеділок у Парижі відбулися за кілька годин до оприлюднення доповіді групи експертів Раді безпеки ООН, котрі вивчали наслідки застосування хімічної зброї 21 серпня у передмістях Дамаска.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG