Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську знову вимагають перейменувати вулиці «творців Голодомору»


Громадськість Дніпропетровська звертається до міської ради з вимогою перейменувати вулиці, названі іменами радянських діячів першої половини минулого століття, які, за рішенням Верховного Суду, входять до переліку осіб, винних в організації Голодомору, – Павла Постишева, Власа Чубаря та Станіслава Косіора, – на найближчій сесії міськради. Про це на прес-конференції сьогодні заявив громадський активіст Сергій Карноза.

«У нашому місті є всі три вулиці, названі іменами людей, які перераховані в рішенні суду як винуватці Голодомору. Це Постишев, Чубар і Косіор. Я представник ініціативної групи, яка займається питанням перейменування трьох вулиць. Майже рік тому наше громадське об’єднання звернулося з цим питанням до Дніпропетровської міської ради. Громадські слухання вже були проведені», – сказав Сергій Карноза.

За його словами, ініціативна група також пропонує, щоб до 80-річчя Голодомору в Дніпропетровську були встановлені пам’ятні хрести на місцях масових поховань жертв Голодомору.

Також ініціатори перейменувань вулиць пропонують звести на площі Григорія Петровського каплицю в пам’ять про жертв Голодомору 1932-1933 років. Саме там, неподалік від вокзалу, у 30-ті роки гинули сотні голодних селян-втікачів.

У Дніпропетровську з 2012 року вимагають провести широке громадське обговорення і перейменування вулиці Косіора. Проект рішення про перейменування вулиці Косіора, підготовлений комісією з міської топоніміки, пройшов узгодження у Дніпропетровській міській раді ще минулої зими, але був заблокований групою депутатів Партії регіонів.

Громадські організації розгорнули кампанію, інформуючи громадян про злочини Косіора та збираючи підписи за перейменування вулиці на вулицю Богдана Ступки.
XS
SM
MD
LG