Доступність посилання

ТОП новини

У Києві вшанували пам’ять Гонгадзе та всіх загиблих журналістів


13 років без Георгія Гонгадзе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

13 років без Георгія Гонгадзе

Хвилиною мовчання Києві вшанували пам’ять Георгія Гонгадзе та усіх журналістів, які загинули за роки незалежності України. Учасники акції вимагають закінчити розслідування та покарати замовників вбивства Гонгадзе.

Учасники акції поклали квіти до пам’ятної дошки з іменами загиблих журналістів на Хрещатику. На майдані Незалежності вони виклали слово «Гія» запаленими свічками. Також на акції зачитали імена загиблих українських журналістів, тримаючи у руках запалені свічки та портрети Георгія Гонгадзе.

Після хвилини мовчання, скандуючи «Безкарність вбиває!», «Кучму за ґрати!», «Литвина за ґрати!» та «Деркача за ґрати!», учасники протесту пішли до Адміністрації Президента на вулицю Банкову. Працівники правоохоронних органів якийсь час відмовлялися пропускати журналістів за пересувний паркан, яким перекрили вулицю. Після кількахвилинної сварки, дочекавшись наказу командира, міліціянти дозволили журналістам пройти.

На Банковій мітингувальники ще раз повторили вимоги та запалили свічки.
Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайшли останки черепа, що, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не поховали, оскільки мама журналіста, Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

Традиційно 16 вересня вважають днем пам’яті загиблих українських журналістів.
XS
SM
MD
LG