Доступність посилання

ТОП новини

Польща хоче вкладати в культуру, щонайменше, 1 відсоток бюджету


Варшава – Безперешкодний доступ до культури, зокрема високої, – запорука розвитку країни. Поляки записали цю думку в договорі між урядом та діячами культури. Кабмін обіцяв митцям, що призначатиме на культурні потреби громадян не менше ніж 1 відсоток державного бюджету. Значна частина цих грошей іде на просування культури в маси.

Два роки тому польські міністри та діячі культури уклали так званий «Пакт в ім’я культури», підписаний членами Ради міністрів та низкою відомих польських митців. Згідно з цим договором, Польща повинна вкладати в національну культуру один відсоток з держбюджету вже у 2015 році. Минулого року поляки інвестували в культурні заклади і заходи 406 мільйонів злотих, тобто приблизно 100 мільйонів євро. Це на 16 відсотків більше, ніж у попередньому 2011-му.

Навіщо такі великі дотації в культурну галузь? Відповідь у польському «Пакті в ім’я культури». Там, зокрема, зазначено, що майбутнє Польщі залежить від того, наскільки вільними і творчими будуть її громадяни, а загальний доступ до культури – це один із найважливіших чинників розвитку країни.

Мільйони євро на модернізацію інфраструктури та оцифровування культурної спадщини

Саме такою філософією керувалися польські політики, яким вдалося переконати чиновників із Брюсселя у тому, що європейські гроші потрібно інвестувати не тільки в економіку, але й у культуру польської держави.

Польща – єдина країна в ЄС, яка отримала згоду Європейської комісії на реалізацію так званих великих проектів. ЄС призначив на масштабні польські культурні програми понад 50 мільйонів євро. Один із них – надсучасний Музей науки імені Коперника у Варшаві вже реалізовано. Сьогодні поляки називають його музеєм з майбутнього.

Як зазначають у польському Міністерстві культури, пріоритетний напрямок культурної політики – це модернізація інфраструктури, тобто осучаснення будинків культури, театрів, музеїв та бібліотек. Минулого року поляки вклали у це понад 100 мільйонів євро. Важливе знаряддя збереження культурної спадщини є її оцифровування. Те, що відбулося за останні 3-4 роки, це своєрідна справжня цифрова революція.Серед іншого, Національний цифровий архів оцифрував понад мільйон мікрофільмів, чверть мільйона фотографій, майже 12 тисяч аудіозаписів польської редакції Радіо Вільна Європа. У свою чергу Національна бібліотека розмістила на своєму сайті 40 тисяч оцифрованих книжок, часописів і стародруків.

Висока культура не мусить бути надто поважною

Чимала частина коштів, призначених польською державою на культуру, йде на її просування в маси. Упродовж 2008-2012 років в країні реалізовано 20 великих культурно-освітніх програм, у які держава вклала 25 мільйонів євро. Результати таких інвестицій очевидні. Упродовж п’яти років кількість учнів у польських школах мистецтв збільшилася на 10 відсотків. Сьогодні в таких закладах навчається майже 90 тисяч молодих поляків.


Власне молоде покоління польських митців пропонує сміливі рішення для просування високої культури. Завдяки молодим митцям чимало поляків почали відкривати для себе гордість польської культури – музику композитора Фридерика Шопена. У польських містах можна побачити рекламні матеріали, які представляли видатного композитора як представника сучасних молодіжних субкультур, за кермом велосипеда, або ж як діджея на дискотеці. Така реклама, яка заохочує побувати на концертах фортепіанної музики, подобається не тільки молодому поколінню поляків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG