Доступність посилання

ТОП новини

У боротьбі ЄС із Росією за Україну не можна чіпати російську «водку»?


Брюссель – Європейські депутати із наближенням Вільнюського саміту шукають відповіді на питання, що виникають останнім часом на тернистому шляху зближення Євросоюзу з його східними сусідами. Для отримання чіткішого бачення ситуації в інтеграційних процесах за участі східноєвропейських держав, європейської співдружності та Росії, Європарламент у вівторок провів круглий стіл за участі низки впливових експертів.

Як бути в ситуації, коли Вірменія практично напередодні парафування угоди про асоціацію з ЄС повернулася в бік Митного союзу? Чи не накласти європейцям обмеження на російську горілку на знак солідарності з Молдовою, чиї вина віднедавна не мають доступу на ринок Росії? Та й як, зрештою, сприймається багатонаціональна ініціатива «Східне партнерство» суспільствами України, Молдови чи Грузії?

Аналітик з польського Центру за діалог та розуміння між Польщею та Росією Лукаш Адамский переконаний, що більшість проблем пов’язані з незнанням серед пересічних громадян справжніх переваг, які їм принесе євроінтеграція.

Говорячи про Україну, проблема у тому, що суспільство не розуміє, що означає бути інтегрованими в ЄС
Лукаш Адамский
«Говорячи про Україну, проблема у тому, що суспільство не розуміє, що означає бути інтегрованими в ЄС. Ми повинні подумати, як їм це розуміння донести. Слід також допомогти цим суспільствам зрозуміти, у чому полягають їхні власні проблеми і дати можливість їм ухвалити свої рішення», – каже польський експерт.

Різні країни – різні критерії євроінтеграції?

Не можна всім державам-учасницям «Східного партнерства» висувати ідентичні вимоги та умови, вважає Пекка Сутела з Паризької школи з міжнародних справ. Якщо вірмени змінюють напрямок, то і політика, і відносини з цією державою повинні бути адаптовані.

«Так, безумовно наш підхід до сусідів має бути диференційований. Причини того, що деякі з країн не мають змоги розвиватися в одному ритмі з іншими передовими державами лежать у специфічних особливостях цих держав. Умови, які ми використовуємо, мають це враховувати», – зазначає Пекка Сутела.

ЄС – Росія: політика більшого наполягання

Сюзан Стюарт із німецького Інституту міжнародних справ та безпеки після свого виступу в Європарламенті сказала Радіо Свобода, що Росія вступила у запекле змагання із Євросоюзом за своїх сусідів, але європейці мають можливість протистояти. Доказом є антимонопольний процес проти «Газпрому» та деякі справи, націлені проти порушень Росією у рамках СОТ. Однак, слід уникати ідей на кшталт обмеження імпорту російської горілки, вважає вона

Було б дуже небезпечно Євросоюзові впроваджувати санкції у відповідь на російські
Сюзан Стюарт
«Елементи нової політики (ЄС) вже є, у сенсі все більшого наполягання на виконанні Росією своїх зобов’язань, – каже вона. – Це може здійснюватися і в контексті «Східного партнерства». Скажімо, проявити солідарність, збільшивши імпорт молдовських вин до Європи. Однак, я гадаю, було б дуже небезпечно Євросоюзові впроваджувати санкції у відповідь на російські. Цього треба уникати».

Фахівець додає, що тиск Росії на «Східне партнерство» дав позитивний поштовх. З’явилася справжня потреба в успішному саміті, що відбудеться у Вільнюсі. При цьому, шанси України підписати нову угоду з ЄС дуже високі. Однак Сюзан Стюарт зауважує: звичайно, успіх ще й залежить від того, чи здійснить Київ до листопада перетворення, яких вимагає Євросоюз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG