Доступність посилання

ТОП новини

На оборудках із землею наживаються чиновники на Черкащині


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
У Черкаській області посадовці та ділки заробляють на зловживаннях із оформленням землі. Для цього використовують різні земельні махінації – від незаконного відчуження землі до підробки рішень сесій різних рівнів.

За даними Держземагентства, черкаська земля найдорожча в Україні. Натепер нормативно-грошова оцінка одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Черкаській області становить близько 28 тисяч гривень. Насправді ж, кажуть експерти, реальна ціна куди більша. Це якраз і породжує зловживання із землею з боку нечистих на руку ділків та чиновників.

Днями у Черкасах затримали начальника управління Головного управління Держземагентства Черкаської області. Як стверджують в обласній прокуратурі, посадовець вимагав 108 тисяч гривень за виділення у користування близько 56 гектарів землі.

В обласній прокуратурі констатують: такі випадки махінацій із землею непоодинокі. Серед найпоширеніших оборудок: незаконне передання головами місцевих державних адміністрацій у користування земельних ділянок поза межами населеного пункту та незаконне відчуження землі у приватну власність. Коли ж мова іде про великі обсяги земельних ділянок, то в деяких випадках застосовують схему масового залучення сторонніх осіб, розповідає заступник прокурора Черкаської області Олег Шмаков.

«Залучають студентів, малозабезпечених осіб, у яких за певну суму купують їхнє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки. І вони, одночасно з підписанням необхідних документів для приватизації землі, видають нотаріально-посвідчену довіреність на певну особу, яка займається організацією такого роду оборудок. І вона в подальшому, на підставі цих доручень, має право розпоряджатися певним масивом цих земельних ділянок. Іноді мова йде про десятки гектарів», – каже він.

Оборудки можливі і після ухвалення рішень депутатами

Ще однією оборудкою експерти називають махінації під час ухвалення земельних питань на сесіях різних рівнів. У коментарі Радіо Свобода голова комісії з питань земельних відносин, архітектури, містобудування та реклами Черкаської міської ради Ігор Тищенко запевняє, що таких методів черкаські депутати не застосовують.

Ні одного корупційного рішення, чи яке мало корупційну складову, особисто я не підписував
Ігор Тищенко
«Ні одного корупційного рішення чи яке мало корупційну складову, особисто я не підписував. По-перше, у мене як у голови комісії немає ніяких повноважень як таких. Згідно з регламентом, введеним ще при Сергієві Одаричі, земельна комісія практично не впливає на рішення депутатів на сесії міської ради», – пояснює депутат.

Між тим заступник прокурора Черкаської області Олег Шмаков розповідає про факти підробки вже ухвалених рішень сесій місцевих, сільських рад.

Деякі нечисті на руку посадовці рад ідуть на те, що підробляють рішення сесії
Олег Шмаков
«Деякі нечисті на руку посадовці цих рад ідуть на те, що підробляють рішення сесії. І на підставі цих підроблених рішень здійснюється або відчуження землі шляхом видачі у власність або шляхом передачі її в оренду», – пояснює він.

В обласній прокуратурі стверджують, що цього року запобігли незаконному відчуженню близько півтисячі гектарів землі. Притягнуто до відповідальності понад 60 службових осіб, зареєстровано 18 кримінальних проваджень, із яких 9 спрямовано до суду.

Загалом у Черкаській області близько двох мільйонів гектарів землі, півтора мільйона з яких – землі сільськогосподарського призначення.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG