Доступність посилання

ТОП новини

Українська наркоманія: старшокласники, таблетки, злочинність


Ударівець Чумак: наркоманія - це проблема бідності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Ударівець Чумак: наркоманія - це проблема бідності

Київ – Україна потребує термінової допомоги через високий рівень вживання наркотиків – такими є цьогорічні висновки ООН. А Всесвітня організація охорони здоров’я нараховувала в Україні понад півтора мільйона наркозалежних різного ступеню тяжкості. Серед старшокласників частка тих, хто вживає дурман, навіть більша, ніж у державі в цілому, заявляють у Міністерстві охорони здоров’я. Експерти вважають, що ця тенденція є передовсім проявом соціальних проблем. І лише в другу чергу – наслідком співпраці фармацевтичної галузі та міліції із наркомафією. А наркомани і фахівці, які допомагають їм позбутися залежності, стверджують, що найчастіше все починається з марихуани й аптечних препаратів. Частина експертів вважає, що державі варто легалізувати легкі наркотики.

Киянин Леонід кілька років не вживає ані легких наркотиків, ані ліків, які містять наркотичні речовини. Він каже, що спробував їх у шкільному віці, а потім ледь позбувся цієї звички.

«Це була наша дворова традиція. Я став вживати «траву» для того, щоб бути своїм у компанії. Ми всі вважали, що марихуана не викликає залежності. Потім – перейшли на трамадол та інші сильнодіючі аптечні препарати. Вони дешеві, і щодо них також є міф, що вони не викликають залежності. Протизаконність і таємничість вживання наркотиків об’єднувала нас. Згодом я побачив одного з членів нашої компанії, який колов собі ін’єкційний наркотик», – розповідає хлопець.

Коли Леонід відчув, що залежить від таблеток, він злякався. Спробував кинути, але це виявилося непросто.

«Була ломка: справжній біль у внутрішніх органах, які звикли до вживання цієї гидоти. Я зменшував дозу дуже повільно, упродовж місяця, і лише так зміг кинути. З того часу – не вживаю», – каже колишній наркозалежний.

Леонід розповів, як наркомани дають собі раду в Києві. За його словами, є так звані «трамадольні аптеки», де знеболювані, транквілізатори та інші ліки з наркотичними речовинами продають без рецептів. За його словами, правоохоронці часто чергують біля них і ловлять покупців, щоб поліпшити свою статистику. А якщо знаходять значну кількість препарату – часто продають його самі, каже Леонід.

Кожен залежний фінансує наркотрафік на 20 доларів щодня?

Організація Об’єднаних Націй цього року віднесла Україну до 24 держав світу, які потребують термінової допомоги через високий рівень вживання наркотиків. МВС, зі свого боку, наводить статистику, за якою кожен сьомий кримінальний злочин в Україні коїться у сфері вжитку наркотиків. Експерти та громадські активісти кажуть, що держава легально виробляє та імпортує набагато більше наркотичних препаратів, аніж потрібно для лікування. Міжнародні організації, серед яких Альянс ВІЛ-СНІД, оцінюють річний обіг наркотичних препаратів в Україні у два мільярди доларів, а денну дозу пересічного наркомана – у 20 доларів. Однак основна причина високого рівня наркотичної залежності українців – соціальні проблеми, а не лише «кришування» міліцією та лобі фармацевтичної галузі, заявив у коментарі Радіо Свобода голова парламентського комітету з боротьби зі злочинністю та корупцією Віктор Чумак.

Це хвороба бідних людей, які не знають де себе подіти. Тому головним розв’язанням проблеми є підвищення добробуту українців. Але має бути і роз’яснювальна, і правоохоронна діяльність
Віктор Чумак
«Це є не лише діяльністю фармакологічного лобі, бо наркоманія – є соціальною хворобою. Це хвороба бідних людей, які не знають де себе подіти. Тому головним розв’язанням проблеми є підвищення добробуту українців. Але має бути і роз’яснювальна, і правоохоронна діяльність. Зрозуміло, що правоохоронні органи працюють вкрай погано. Є й випадки, коли правоохоронці самі «кришують» наркотрафік. Проте в у Україні є спеціальний державний орган, який контролює обіг наркотиків, і його повноваження були збільшені. Керівництво цієї установи приходило до нашого комітету, і ми підтримали потрібне для його роботи законодавство», – сказав депутат.

Державна служба з контролю за наркотиками розробила стратегію державної політики щодо наркотиків на 7 років, яку вже схвалив уряд. Вона, зокрема, передбачає диференційований підхід: зменшення відповідальності для тих, хто вживає зберігає наркотичні речовини для себе, і переорієнтацію держави на боротьбу з продавцями і розповсюджувачами наркотиків. Найважливіше – налагодити діалог із групами ризику, і переконати їх не вживати наркотики, таку думку висловив журналістам керівник Держнаркослужби Володимир Тимошенко.

Цифри споживачів наркотиків в Україні коливаються від 150 тисяч і вище, але це лише надводна частина айсбергу
Володимир Тимошенко
«Цифри споживачів наркотиків в Україні коливаються від 150 тисяч і вище, але це лише надводна частина айсбергу. Сьогодні важливим є довірливий діалог з нашою молоддю на цю тему. Щоб вони вірили батькам, правоохоронцям, медикам, соціальним працівникам. Важливою є реабілітація та ресоціалізація наркозалежних, багатьом із них можна допомогти, але раніше ми не мали для цього ресурсів. Зараз лікування і профілактика – основні напрямки нашої стратегії», – підсумовує посадовець.

Лікар-реабілітолог: найважливіше – навчити людину жити без наркотиків

Лікар-нарколог Владислав Сова очолює асоціацію реабілітаційних центрів для наркозалежних «Альтернатива». Він категорично виступає проти лібералізації обігу наркотиків в Україні. За його словами, небезпечними є і так звані легкі, і важкі наркотики.

Легких наркотиків не існує. Уявіть собі, що 80% молоді від 15 до 23 років принаймні побували вживати психотропні речовини, більше половини – вживали або вживають марихуану
Владислав Сова
«Я вважаю, що легких наркотиків не існує. Уявіть собі, що 80% молоді від 15 до 23 років принаймні побували вживати психотропні речовини, більше половини – вживали або вживають марихуану. Крім того, відбувається зміщення наркоманії від ін’єкційних наркотиків до аптечних препаратів. Лікування від залежності має бути достатнім. Тобто не лише усунення симптомів, як заведено в державній медицині, а й психологічна реабілітація, формування звичок життя без наркотиків. Ми доходимо до висновку, що в багатьох випадках – достатньо якісної психологічної реабілітації», – зазначає лікар.

Проте частина фахівців дотримуються думки, що саме перебування наркоманії поза законом і криміналізація цього сектору в Україні призвели до згубних наслідків. Соціальний психолог Віктор Пушкар вважає, що наркотичні речовини треба розрізняти за суспільної небезпезкою від їхнього вживання, і частково легалізувати.

За одну самокрутку відповідальність така ж, як і за 20 доз героїну
Віктор Пушкар
«У нас однаково криміналізовано різні за соціальною небезпекою наркотики. За одну самокрутку відповідальність така ж, як і за 20 доз героїну. Є країни, де вживання легких наркотиків дозволено, і саме вони змогли взяти наркоманію під контроль і зменшити кількість наркозалежних», – нагадує соціальний психолог.

На думку психолога, найбільш небезпечними для суспільства є речовини,які руйнують психіку: опіати та синтетичні наркотики на зразок екстазі.

За підрахунками фахівців ООН, в Україні є понад півтора мільйони людей, які мають наркотичну залежність того чи іншого ступеню тяжкості. Це найбільша кількість серед держав Європи, за винятком Росії. Українське Міністерство охорони здоров’я озвучує дані, за якими серед старшокласників від 8 до 26% осіб вживають наркотичні речовини.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG