Доступність посилання

ТОП новини

Низка проурядових організацій кримських татар виступила проти «передчасного» підписання угоди з ЄС


Шість громадських і політичних організацій Криму закликають президента України та уряди країн-членів Європейського Союзу не поспішати з підписанням угоди про асоціацію.

У заяві, яка є в розпорядженні Радіо Свобода, мовиться, що без дотримання прав корінних народів України, відновлення прав і реабілітації раніше репресованого кримськотатарського народу, а також інших етнічних спільнот, репресованих за національною ознакою, підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є передчасним і невиправданим, а законність підписання викликатиме великі сумніви.

«Підписання такої угоди може відбутися також за умови, що ЄС гарантує корінним народам України, в тому числі і раніше репресованому кримськотатарському народу та іншим репресованим етнічним групам, відновлення на законодавчому рівні і дотримання їхніх прав та інтересів, а також за умови, що ЄС візьме на себе фінансовий тягар, повʼязане з рішенням всього комплексу питань і проблем репресованих і корінних народів Криму й України», – йдеться у документі.

Заяву підписали керівники громадської організації «Міллі Фірка», Фонду досліджень і підтримки корінних народів Криму, кримської республіканської організації партії «Обʼєднані ліві і селяни», республіканської Федерації татар і башкирів Криму, кримського центру «Ініціатива» і благодійного фонду «Ватандаш – Співвітчизник». Представники цих організацій перебувають в опозиції до Меджлісу і підтримують уряд автономії, деякі з них включені до Ради представників кримськотатарського народу при президентові України.
XS
SM
MD
LG