Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську почався кінофестиваль, присвячений «піонерові українського кіно»


Сьогодні у Дніпропетровську, у приміщенні Будинку мистецтв, відбулось відкриття 9-го Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема» імені Данила Сахненка. За даними організаторів( управління культури та мистецтв міськради), на цьогорічний фестиваль було подано понад 130 фільмів, 95 з яких відібрали для демонстрації.

Глядачі зможуть побачити фільми кінематографістів Києва та Одеси, Черкас та Івано-Франківська, Кіровограда та Херсона, Запоріжжя та Калінінграда, Мінська та Гомеля (всього понад 20 міст).

Упродовж трьох фестивальних днів, окрім конкурсних переглядів, відбудуться творчі зустрічі з авторами та членами журі у вищих навчальних закладах, бібліотеках, клубах міста.

Крім того, прихильникам кіно презентують книгу «Відновлено ще одну сторінку історії» (редактор і упорядник Олександр Пільонов) й покажуть фільми-реконструкції першого українського ігрового фільму «Запорозька Січ». Оригінальний фільм зняв понад 100 років тому один із засновників українського кінематографу, катеринославець Данило Сахненко, однак, за винятком кількох кадрів, він не зберігся.

«Цей рік – ювілейний для Дніпропетровського осередку Національного союзу кінематографістів України і у програмі фестивалю відбудеться творчий вечір – вшанування дніпропетровських кінематографістів», – зазначили на відкритті організатори.

Міжнародний фестиваль екранних мистецтв «Дніпро-сінема» імені Данила Сахненка проводиться у Дніпропетровську з 2004 року. З 2006 року організатори присвячують фестиваль одному із фундаторів українського кіно, оператору і режисеру з Катеринослава Данилові Сахненку. Пошуком матеріалів про його життя та творчість місцеві ентузіасти займаються вже кілька років.

Данило Сахненко (1879-1930) – незаслужено забутий кінооператор і режисер, один із піонерів української кінематографії. Знімав у Катеринославі хроніко-документальні фільми для французької фірми «Пате», екранізував спектаклі театру Садовського, поставив історичний фільм «Запорозька Січ» про кошового отамана Івана Сірка, фільми «Любов Андрія», «Мазепа» тощо.
XS
SM
MD
LG