Доступність посилання

ТОП новини

«Плюшевий ведмедик» для президента Лукашенка


Прага – Порушника повітряного простору Білорусі – спортивний літак «Плюшевий ведмедик» – його власник Томас Мазетті виставив на аукціон у світовій торговій мережі eBay. Громадський активіст зі Швеції також звернувся до президента Олександра Лукашенка із пропозицією купити цього літачка, з якого торік, одразу після дня незалежності Білорусі, скидали сотні іграшкових плюшевих ведмедиків із гаслами на захист свободи слова у цій країні. Експерти кажуть, що Томас Мазетті намагається осоромити Лукашенка, нагадавши йому про несанкціонований політ над Білоруссю, який проґавили протиповітряні сили цієї країни.

Власник «Плюшевого ведмедика» Томас Мазетті пропонує президенту Білорусі Олександрові Лукашенку купити славнозвісний літачок для тренування білоруської системи протиповітряної оборони. Мазетті звернувся з відкритим листом до Лукашенка:

Дорогий Лука, чому б вам самому не купити наш літак? Ви могли б надати його своїм збройним силам. Доручити їм навчати вашу протиповітряну оборону вартістю у мільярд доларів виявляти маленькі дерев’яні літачки
Томас Мазетті
«Дорогий Лука, чому б вам самому не купити наш літак? Ви могли б надати його своїм збройним силам. Доручити їм навчати вашу протиповітряну оборону вартістю у мільярд доларів виявляти маленькі дерев’яні літачки! Я переконаний, що вони були б цим більше задоволені, ніж бути використовуваним старіючим диктатором для тортур, для знущань над тим, хто вимагає свободи слова», – пише Мазетті.

Йдеться про шведський спортивний літак «Плюшевий ведмедик», французького виробництва фірми Jodel 1968. Двоє членів його екіпажу розкидали над населеними пунктами поблизу Мінська сотні іграшкових ведмедиків із гаслами на захист свободи слова в Білорусі 4 липня 2012 року.

Очевидці не забули про «плюшевий десант»

Офіційний Мінськ не одразу визнав факт такого порушення повітряного простору, бо протиповітряні сили фактично проґавили у післясвятковому стані «вторгнення» шведського літака на територію Білорусі з боку Литви. Одним із членів екіпажу цього «плюшевого десанту» був і Томас Мазетті.

Білоруси розповідають, як бачили цей літак та плюшевих ведмедиків із гаслами. Бачила його і жителька села Іваниця з-під Мінська:

«Це було десь о пів на 7-у ранку. Приблизно у такий час я дивлюся – з-під Заложинська, з того боку, летить літак жовтого кольору. І щось він скидав у якихось мішках, як пакети. Але ми здалеку не бачили. От він пролетів до костелу, облетів довкола, зробив два кола і кидав навпроти нашої церкви і полетів після цього у бік Мінська…А як я прийшла у нашу місцеву міліцію, то там лежали пакети чорні, які скидали з неба. У них були – зверху – маленький чорний парашутик, і на цьому парашутику приклеєні малесенькі ведмедики, до них приклеєний маленький папірчик, але не по-нашому написано», – розповідає селянка.

Через «Плюшевого ведмедика» Лукашенко звільнив генералів

Після цього випадку Олександр Лукашенко влаштував «рознос» за політ шведів над Білоруссю: звільнив керівництво прикордонної служби, командувача повітряних сил, командувача протиповітряної оборони і навіть пішов на розрив дипломатичних стосунків зі Швецією. Він заявив:

Тут відбулося накладання на цю проблему, як я сказав, на оці ось плюшеві оборудки
Олександр Лукашенко
«Дехто, як кажуть, і зараз світ мене спитає чи хто інший, пов’язує цю проблему чи то з плюшевим ведмедиками, чи нібито – зі слонами. Але це абсолютно різні речі. Тут відбулося накладання на цю проблему, як я сказав, на оці ось плюшеві оборудки», – наголосив Лукашенко.

Ціна на цей літак «Плюшевий ведмедик» в мережі eBay на даний момент вже склала понад 11 тисяч доларів. Стартувала вона з 1 долара. Аукціон на «Плюшевого ведмедика» триватиме до кінця дня 24 вересня. Гроші, використані від цього продажу, як повідомив сам Томас Мазетті, будуть скеровані «на боротьбу за демократію в Білорусі».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG