Доступність посилання

ТОП новини

Залякуючи Україну, Путін перегнув палицю (Огляд преси)


Київ – Підтримуючи ідею створення карликових фракцій, Партія регіонів випустить «тушкованого» джина зі власної пляшки, стверджує тижневик «Коментарі». Видання пише, що масштабна фрагментація Верховної Ради може загрожувати і самим регіоналам. Тим більше, що ця партія легко ділиться за принципом внутрішньопартійних угруповань. Першими в черзі стоять «газовики», яких відверто витісняють із вертикалі влади. Віртуальна фракція на чолі з Сергієм Тігіпком уже і так існує, офіційне її оформлення може зайняти лічені хвилини. Кістяк нинішньої «біло-блакитної» фракції складають «ахметівці» і «клюївці», які приєдналися до них, а депутати, що орієнтуються особисто на президента, грають лише другі ролі. Утім, як зауважує тижневик, мирний розпад мегафракції може бути і в інтересах Банкової. Як це сталося 11 років тому на прикладі пропрезидентської «Єдиної України», що розкололася на вісім малих фракцій. Від чого вплив Леоніда Кучми в парламенті не зменшився, а лише зміцнів, і при цьому з’явився широкий простір для маневру з формальним перебуванням президента «над сутичкою». Про це йдеться в статті «Сезон полювання на зрадників відкрите».

Збагнувши, що таки перегнув палицю із залякуванням України, Володимир Путін перейде до абсолютно іншої тактики – небачених обіцянок, припускає експерт газети «День». Він вважає, що зовсім скоро офіційний Кремль змінить свій «батіг» на «пряник» і вже найближчим часом може запропонувати фантастично дешевий газ чи якісь інші казкові блага для України. Ймовірно, матимуть місце не лише публічні обіцянки, а й якісь залаштункові переговори про особисті спокуси для Віктора Януковича. Однак президент повинен розуміти, що всі мотивації згодом умить можуть перетворитися на ще більший «батіг» у руках Кремля, наголошує експерт. Публікація має заголовок «Чи піддасться Київ на можливі спокуси Кремля?».

У Національному банку вирішили, що українці не повинні отримувати перекази в іноземній валюті на свої рахунки. Як інформує «Комерсант Україна», банки в обов’язковому порядку будуть конвертувати їх у гривню. Учасники ринку не заперечують, що настільки жорстке рішення спровокує відтік валюти з банківської системи і активізує її передачу в готівковій формі через небажання населення втрачати кошти на курсовій різниці. Матеріал називається «Валюта знизила провідність».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG