Доступність посилання

ТОП новини

Новий маршрут подорожей Східною Україною: чи вдасться привабити іноземців?


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині презентували новий туристичний маршрут Східною Україною «Спадщина предків. Хортиця. Петриківка». Організатори кажуть: на Західній Україні є багато екскурсійних маршрутів, які користуються популярністю і серед іноземців. Схід України цим поки що похвалитись не може: він має також чимало пам'яток, які можна показати туристам, однак вони наразі «не розкручені».

Козацтво – один із перспективних, але мало розвинутих напрямків туризму в Східній Україні, вважають організатори нового екскурсійного маршруту «Спадщина предків». Він включає ознайомлення з островом Хортиця у Запорізькій області та селищем Петриківкою на Дніпропетровщині, відомою на ввесь світ своїм декоративним розписом.

Петриківка – не тільки розпис, а й козаки

Відвідування Петриківки «вписується» у козацький маршрут, кажуть фахівці: саме селище, за легендами, було засноване останнім кошовим отаманом Петром Калнишевським. До того ж, в останні роки мало розкручений райцентр Петриківка «обріс» зеленими садибами, організованими у старовинних хатах, де родзинкою якраз і є тематика козацтва, розповідає координатор з питань туризму Центру зеленого туризму та народних ремесел Дніпропетровщини Наталя Коляда.


Туристів зустрічають козаки на конях, з хлібом-сіллю і пострілом з гармати. Після цього – екскурсія до зимівника, кінні розваги з вправами зі зброєю, частування козацьким обідом
Наталя Коляда
​«Петриківський край є дуже важливим не тільки для регіону, а й для всієї України. Ще в 2007 ріці Центром зеленого туризму був створений перший туристичний маршрут Петриківським краєм «Козацький шлях». За цей час відбулося багато змін. Створювалися нові зелені садиби. Тільки в селі Гречаному вже є три хутори, які надають свої послуги туристам, і кожен із них неповторний. Це садиба «Козацька скарбниця». «Галушківка» та «Козацька Січ». Сама Петриківка теж розвивається, там відтворений комплекс «Козацька сотня». Туристів зустрічають козаки на конях, з хлібом-сіллю і пострілом з гармати. Після цього – екскурсія до зимівника, кінні розваги з вправами зі зброєю, частування козацьким обідом. Також ми дуже вдячні майстрам розпису, які працюють у самій Петриківці й своєю щоденною працею пропагують Петриківку в Україні», – зазначає фахівець.

Східна Україна потребує грамотно розроблених маршрутів

Новий туристичний маршрут, зазначають організатори, орієнтований, зокрема, на іноземців. У процесі «розкручування» Хортиці та Петриківки до туру включатимуть нові об’єкти. Перші заявки надійшли з Білорусі, розказав директор туристичної агенції Тарас Голинський.

Є досить багато маршрутів, пов’язаних зі Львовом, Західною Україною, і практично немає грамотно розроблених маршрутів, з цікавими об’єктами Східною Україною
Тарас Голинський
«У нас уже є перші заявки від білорусів – турагенцій, туроператорів, вони хочуть саме цей маршрут, Східною Україною. Адже є досить багато маршрутів, пов’язаних зі Львовом, Західною Україною, і практично немає грамотно розроблених маршрутів, з цікавими об’єктами Східною Україною. Ми до цього йдемо», – каже представник турфірми.

А втім, ініціатори пропагування туристичних родзинок Східної України мають і амбітніші плани – привабити в регіон грошовитих іноземців. Новий туристичний маршрут Сходом України не залишить байдужими туристів з Європи, каже представник готельного бізнесу зі Швеції Маґнус Веттерхольм. Він вважає: після включення петриківського розпису до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО (а це планується у грудні), регіон стане цікавішим для іноземців.

«Я зі Швеції, 20 років тому наш уряд зрозумів, що туризм – дуже важливий напрям і його треба розвивати. Я щасливий, що й на Дніпропетровщині це розуміють. Я впевнений, що в Україні є багато цікавих місць для відвідування і що туризм стане ще більш важливою частиною розвитку країни», – зазначив іноземець.

Тим часом у Дніпропетровській обласній раді підрахували: туристична галузь маже давати регіонові до двох мільярдів гривень прибутку на рік, але для цього потік туристів треба збільшити вдесятеро. Зараз Дніпропетровщину, багату на природні та історичні пам’ятки, відвідує лише 60 тисяч подорожувальників на рік.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG