Доступність посилання

ТОП новини

Путін знає, що каже неправду – сенатор Джон Маккейн


Джон Маккейн
Джон Маккейн
Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн дав інтерв’ю Радіо Свобода того ж дня, як відкритий лист сенатора оприлюднили на російському інтернет-сайті «Правда.Ру», 19 вересня. Мета одного з найбільш впливових американських сенаторів, традиційного критика російської влади – пояснити російській аудиторії свої погляди на головні міжнародні проблеми, включно з нинішньою сирійською кризою та американсько-російськими відносинами. Насамперед в інтерв’ю Маккейн відреагував на те, що його критики і прихильники на форумі «Правда.Ру» розділилися приблизно порівну.

– Я можу зрозуміти ці дві точки зору. Але факти – вперта річ. Мої коментарі базуються на них. Це і придушення опозиції в Росії, це і справа Магнітського, це і повний контроль влади над пресою, це і триваючий процес порушення прав людини.

– Чому Ви пішли на публікацію цієї статті на сторінках саме цього видання?

– Правда є завжди важливою і те, що сказав пан Путін про Америку (в «Нью-Йорк Таймз»), і про події в нашій країні, повністю суперечить реальності, яка є в Росії. Я готовий був скористатися будь-якою можливістю – немає значення, наскільки вона мізерна – щоб звернутися до росіян напряму. Тому, що я налаштований проросійськи, тому, що образи, яким піддає росіян автократичний режим Путіна, повинні, на мій погляд, зустріти опозицію з нашого боку.

– Сенаторе Маккейн, судячи з реакції російської аудиторії на Ваш виступ, багато росіян погоджуються з Володимиром Путіним стосовно переваг дипломатичного вирішення сирійської проблеми. Вони не розуміють, чому Ви наполягаєте на силових заходах?

– Я згоден з паном Путіним у тому, що дипломатія краща, аніж війна. Але ті приклади втручання Сполучений Штатів у конфлікти, про які мені відомо, були здійснені в інтересах нашої національної і загальної безпеки… За словами Володимира Путіна, хімічна атака була «хитромудрою провокацією» сирійських повстанців. Володимир Путін знає, що це неправда. Чи повинні ми брати за чисту монету слова людини, котра поширює наперед відому брехню? Очевидно, що ця атака не була справою рук повстанців… Якраз зараз, коли ми з Вами розмовляємо, до Сирії прибувають російські літаки, завантажені військовим спорядженням, яке Башар Асад використовує для знищення власного народу. Це ганебний факт.

– У чому, на Вашу думку, полягає велич Росії?

– Я знаю, що російський народ надзвичайно хоробрий, і це він показав у світовій війні… У той же час ми пам’ятаємо про жахи сталінської епохи, знищення мільйонів людей, особливо, в Україні. І я думаю, що інтелектуальний рівень росіян надзвичайно високий. Я великий прихильник Росії. Але я вважаю, що росіяни мають право не бути запротореними до в’язниці за свої слова і не бути переслідуваними через сексуальну орієнтацію. Зараз, за словами міжнародних правозахисних організацій, Росія не є вільною країною і атмосфера тут дуже погана.

– Що Ви думаєте про Путіна та про майбутнє відносин між Росією і США?

– Ми повинні реалістично підходити до відносин із Росією, ми повинні чітко усвідомлювати, у чому полягають завдання і в чому полягають мотиви Володимира Путіна. Його мета – відновлення престижу і впливу російської імперії, він готовий здійснити для цього надзвичайні кроки. В Чечні він влаштував масштабне кровопролиття, ми знаємо про це. Він вторгся до Грузії. Зараз він чинить тиск на всі країни, які є в зоні, котру він називає близьким зарубіжжям. У цьому сутність Путіна і ми повинні сприймати його таким, яким він є.

Інтерв’ю для Радіо Свобода записав у Нью-Йорку Юрій Жигалкін

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG