Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі вибори: Меркель – знову найімовірніший наступний канцлер


Анґела Меркель
Анґела Меркель
Понад шістдесят мільйонів німецьких виборців у неділю обиратимуть новий склад Бундестагу. Згідно з прогнозами, партія Анґели Меркель – Християнсько-демократичний союз – далеко випереджає конкурентів. Тому великих сюрпризів від цих виборів не очікують, а Меркель має чималі шанси втретє стати канцлером. Що в ній приваблює німецького виборця? Яких коректив упродовж її наступного мандату можна очікувати в політиці Німеччини на європейській арені?

Чемпіон європейської політики суворих заощаджень, канцлер Німеччини Анґела Меркель, продовживши керувати першою економікою Європи, може внести й деякі поправки. Скажімо, більше сконцентрованості на економічному зростанні держав співдружності та дещо вільнішого ритму реформ, яких вимагають від проблемних країн-членів.

Однак є незаперечним те, що Німеччина й надалі диктуватиме основні напрямки руху об’єднаної Європи. Соратниця Анґели Меркель, євродепутат Інґеборг Ґрасле дотримується тверджень, що саме Німеччина, яка складає чверть ВВП Євросоюзу, надалі володітиме ключем антикризових рішень у зоні євро.

Меркель відкидає ідею розподілу величезних боргів окремих держав між країнами ЄС
Інґеборг Ґрасле
«Економічна ситуація в Німеччині дуже добра, так само, як і в єврозоні справи покращуються. Тобто, стратегія, яку відстоювала Німеччина, була правильною. Анґела Меркель робить те, чого від неї чекають німці: вона відкидає ідею розподілу величезних боргів окремих держав між країнами ЄС. Виборець очікує, щоб ці країни самі владнали проблеми у їхньому домі», – каже німецький парламентар.

Двічі на вершині німецької політики. Спроба третя

Тим часом, такого стрімкого й тривалого лідерства від Анґели Меркель ніхто не чекав. Зростаючи в НДР, вона отримала диплом в університеті Карла Маркса в Лейпцигу. У часи падіння Берлінського муру Меркель приєдналася до консерваторів – політичної сили, базованої на католицькій традиції. Стати лідером ХДС у 2000 році їй не завадило навіть те, що вона була протестанткою, розлученою і вдруге одруженою. А в 2005-му та 2009-му Меркель злетіла на вершину – її обрали канцлером Німеччини.

Фізик за фахом, вона ніколи не ухвалює легковажних рішень. Під тиском громадськості Меркель пообіцяла закриття всіх атомних станцій у своїй країні до 2022 року. Але найбільша популярність серед виборців прийшла під час її керування боротьбою з кризою на європейському рівні. Втім, не всім до вподоби методика Анґели Меркель, навіть у її державі.

Німеччина виглядає сильною, бо інші надто слабкі?

Інженер Рене Беттерліх не є прибічником християн-демократів, тому у неділю голосуватиме за партію лівого спрямування.

«Я не відчуваю гордості від того, що ми є першою економікою Європи, бо вважаю: саме слабкість інших держав робить позицію Німеччини такою міцною, – пояснює цей молодий німець. – Євросоюз – це проект рівності та єдності, тому кожна країна повинна мати однакові обов’язки. А жандарма, яким вважають Німеччину, тут бути не повинно».

Разом з тим сім разів обрана журналом Forbes наймогутнішою жінкою світу, Меркель знає, що ключ до її популярності серед німців лежить у простоті, відсутності блиску й екстравагантності, а також у її крайньому прагматизмі. Хоча, тим, щоб побути під сліпучим світлом прожекторів, вона не гребує. І тому не є сюрпризом її бажання залишитися у кріслі канцлера ще на чотири роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG