Доступність посилання

ТОП новини

Антикризовий курс приніс перемогу чинному канцлерові


Брюссель – У Німеччині вчорашні вибори нового складу парламенту завершилися тріумфальною перемогою партії Християн-демократів та історичною поразкою її союзників лібералів. Це забезпечило Анґелі Меркель третій термін на посаді канцлера Німеччини.

Однак, набраних голосів не вистачатиме для створення парламентської більшості, тому найвірогідніше, їй слід буде об’єднатися із політичними опонентами - партією соціал-демократів на чолі з її головним конкурентом Пером Штейнбруком. Що такий результат означатиме для України та, загалом, для Європейської співдружності?

Анґела Меркель зі своїми політичнми соратниками перемогла у виборах до Бундестагу із рекордним результатом із часів возз’єднання Німеччини 1990 року. Набравши понад 42 відсотки голосів для своєї партії консерваторів, вона подякувала виборцям за «виняткову довіру» та зауважила, що разом з ними «робитиме все для того, щоб наступні 4 роки стали новим успіхом для Німеччини».

Яке значення результатів нинішніх виборів у Німеччині для успіху української євроінтеграції, зокрема, для перебігу Вільнюського саміту, де очікують підписання угоди про асоціацію та ЗВТ між ЄС та Україною?

Загальна позиція німецьких політиків така: асоціацію з Україною треба підписати, але є велетенська проблема прав людини, пригнічення опозиції в особі Юлії Тимошенко
Александр Рар
«Загальна позиція німецьких політиків така: асоціацію з Україною треба підписати, але є велетенська проблема прав людини, пригнічення опозиції в особі Юлії Тимошенко, є пробіли в законах що потрібні для побудови демократичного суспільства», – зазначає з цього приводу німецький політолог Александр Рар.

За його словами, кожна партія Німеччини насамперед очікує від Києва звільнення Юлії Тимошенко, принаймні основаного на гуманітарних міркуваннях.

Антикризова політика Меркель розділила Європу на північ і південь

Тим часом, головним чинником нинішньої перемоги Анґели Меркель є широка підтримка виборцями її європейської політики, тобто те, як вона неухильно відстоює ідею: проблемні країни єврозони повинні самі усунути свої бюджетні вади, а не чекати на гроші від партнерів по ЄС.

Сама Анґела Меркель підтверджує, що не змінюватиме цього курсу на європейській арені.

«Якщо ви запитаєте людей, що означає цей вибір, то вони також скажуть, що мова йде ще й про те, що добробут Німеччини на тривалий період залежить від того, як почувається весь Євросоюз. Саме тому, стабілізація євро - це не лише позитивна річ для Європи, але й засадничий інтерес Німеччини, вона забезпечує робочі місця та гарантує наше процвітання», – заявляє вона.

Однак, якщо німецькі виборці покладають надії на неухильне продовження впливу Меркель на боротьбу із наслідками кризи у єврозоні, то у самій Європейській співдружності у сприйнятті політики Німеччини утворилася величезна прірва.

Згідно з даними статистики, диктатура Берліна у відстоюванні бюджетних заощаджень вкрай негативно сприймається на півдні Європи, тобто там, де від кризи постраждали найбільше. Скажімо, у Нідерландах політику Меркель підтримують 75 відсотків населення, у Швеції - 60 відсотків. Тим часом, проти цієї політики налаштовані понад 80 відсотків іспанців та майже 70 відсотків громадян Португалії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG