Доступність посилання

ТОП новини

Шалтай-Валдай: аморальна мораль Путіна


Президент Росії Володимир Путін під час виступу на міжнародному дискусійному клубі «Валдай»
Президент Росії Володимир Путін під час виступу на міжнародному дискусійному клубі «Валдай»
(Рубрика «Точка зору»)

Провладні коментатори розсипаються в компліментах мистецтву організаторів чергового Валдайського форуму і незвичайній відкритості російського президента Володимира Путіна – головного героя заходу, який цього разу приміряв на себе тогу ревнителя моральності та головного миротворця наших днів. Правда, тога вийшла якась дірява. Путін, дорікаючи мерзенному Заходу у розбещенні і презирстві до засад, дозволив собі безглуздий жарт щодо свого давнього приятеля Сильвіо Берлусконі, зауваживши, що якби той був гомосексуалістом, а не спав із жінками, у правосуддя не було б до нього ніяких питань.

Тим часом, Берлусконі судять за сексуальний зв’язок із неповнолітніми, а не за орієнтацію – і Путін, перед тим, як гудити Захід за пропаганду педофілії, міг би це хоча б трохи врахувати. Але не став, не тому, що не знав, а тому що в цій аморальній моралі – весь Путін і вся російська псевдоеліта, символом розбещення якої він є. Еліті цій можна все, вади не забороняються та охороняються, а от всім іншим ми будемо читати мораль, щоб вони знали, як це важливо – охороняти принципи.

До речі, це ж не в перший раз із Путіним таке. Ізраїльська делегація у свій час не знала, куди подітися, коли російський президент сказав, що всі в Кремлі заздрять його тодішньому колезі Моше Кацаву, підозрюваному в зґвалтуванні співробітниць. І на тлі такого ось відверто зневажливого ставлення до справжньої моралі речитативи в дусі «держави-​цивілізації» і «геополітичного материка» виглядають тим, чим вони є насправді – безглуздим цинізмом закомплексованої людини, перекладеним на мову формул умілими спічрайтерами.

Те, що сприйнято як головна новина – готовність президента помилувати в’язнів «болотних справ» – теж навряд чи може вважатися реальною обіцянкою, тому що перед цим помилуванням має восторжествувати правосуддя – те саме правосуддя, яке контролюється тим же самим Путіним і вже тому воно могло б і не фальсифікувати переслідування опозиціонерів.

Головна новина в цьому помилування – сам факт взаємодії президента з представниками «несистемної» опозиції, яка в контексті Валдайського форуму може вже виглядати як цілком системна, і яка вступає в діалог із людиною, відходу котрої вимагали – і не домоглися – всі опозиційні мітинги недавнього минулого. І не просто не домоглися, а швидше посилили путінське бажання влади і розуміння, що йти нікуди – в цьому контексті висловлене на форумі припущення Путіна про можливість його участі у виборах-2018 теж виглядає не новиною, а цілком очікуваним розвитком подій.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG