Доступність посилання

ТОП новини

Азаров не виключає повної відмови від російського газу через високі ціни


Микола Азаров
Микола Азаров
Висока ціна на російський газ може змусити Україну практично відмовитися від його закупівлі, заявляє прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Ми скорочуємо закупівлі російського газу, ми змушені здійснювати диверсифікацію, купувати на інших ринках цей газ, ми змушені скорочувати споживання газу, десь котельні переводити з газу на вугілля. В результаті, якщо так справа піде, – ми вже майже вдвічі скоротили закупівлі газу, ми практично відмовимося від російського газу», – сказав Азаров в інтерв’ю російському телеканалу «Россия 24».

За словами прем’єра, відмова України від закупівель газу не буде корисною для «Газпрому», який втратить дуже великий ринок.

«Якщо на ринку продавець встановлює ціну і відлякує всіх покупців, він продовжує стояти з такою ціною, його товар ніхто не купує, або він дивиться на людей і гнучко реагує», – сказав він.

За словами Азарова, Україна не приховує, що проводить значну роботу, яка приведе до того, що країна відмовиться від закупівель російського газу.

«Це буде великим мінусом і для «Газпрому», і для нас. Ми змушені відволікати ресурси і витрачати їх хоч і на потрібну справу в перспективі, але зараз для нас першочергові інші завдання», – сказав прем’єр-міністр України.

Азаров висловив сподівання, що російське керівництво рано чи пізно піде Україні назустріч у газових переговорах.

Україна домагається зниження ціни на газ з Росії, заявляючи про завищені ціни. Згідно з контрактом, підписаним НАК «Нафтогаз України» з «Газпромом» 19 січня 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки в 100 доларів за тисячу кубометрів за харківською угодою 2010 року) становила в першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG