Доступність посилання

ТОП новини

Україна не має трьох мільйонів гектарів землі для Китаю – експерти


Київ – Україна не зможе надати Китаю в оренду 3 мільйони гектарів землі для вирощування сільськогосподарської продукції, заявляють експерти. Вони кажуть, що такої кількості вільних сільгоспугідь просто немає. Повідомлення, опубліковане китайською газетою і поширене міжнародними інформаційними агентствами, про те, що Китай купує в Україні землю, експерти називають провокаційним.

В Україні немає 3 мільйонів гектарів вільних сільськогосподарських земель, заявив у коментарі Радіо Свобода член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, депутат від Парті регіонів Григорій Смітюх. За його словами, інформація про надання такої кількості угідь в оренду Китайській державній корпорації Xinjiang Production and Construction не є вірогідною.

Землі аграрного фонду майже всі розпайовані. Вони перебувають у власності конкретних громадян України
Григорій Смітюх
«В аграрному комітеті Верховної Ради немає такої інформації. Землі аграрного фонду майже всі розпайовані. Тобто вони перебувають у власності конкретних громадян України. Ніхто адміністративним, або іншим шляхом, не може віддати ці землі комусь. Три мільйони гектарів землі – це неможливо вирішити. Навіть, якщо хтось би захотів, – це неможливо. Я вважаю, що це інформація недостовірна, вона на сьогодні не має юридичних підстав», – зауважує Смітюх.

Продавши цю землю, Україні буде неможливо повернути її назад – Сиротюк

Водночас, в опозиції припускають, що влада може мати намір таємно здійснити земельну оборудку. Наприклад, надати землю в оренду компаніям, які будуть зареєстровані в Україні, але працюватимуть на інтереси Китаю, каже депутат від «Свободи» Юрій Сиротюк.

В Україні існує незаконний прихований ринок землі
Юрій Сиротюк
«Китай лише за останні роки купив декілька десятків мільйонів гектарів землі в Африці для вирощування пальмової олії. Очевидно, що український чорнозем – це діамант, порівняно зі землею в Африці. Тому, враховуючи нашу корупційну владу, враховуючи, те, що в Україні існує незаконний прихований ринок землі, не тільки вірогідним є те, що Китай хоче взяти тут землю в оренду, а й те, що цю землю можуть продати. А враховуючи те, що Китай є супердержавою, то одного разу продавши цю землю, Україні буде, фактично, неможливо повернути її назад», – наголосив у коментарі Радіо Свобода Сиротюк.

Це – більше схоже на провокаційний «меседж» – Лісітса

Три мільйони гектарів – це площа, яку можна порівняти з Київською областю, зазначив у розмові з Радіо Свобода президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітса. Він каже, що навіть обхідними шляхами зібрати таку кількість землі під одного орендатора, хоч би це був і Китай, практично неможливо.

Ці землі зібрати у якомусь більш-менш зрозумілому земельному масиві майже неможливо
Алекс Лісітса
«Ці землі зібрати у якомусь більш-менш зрозумілому земельному масиві майже неможливо. З тієї причини, що землі в Україні майже всі обробляються, вони перебувають в оренді у сільськогосподарських виробників, фермерів. Ці всі розмови точаться вже близько 6-7 років, з того часу, коли почалося зростання цін на продукти харчування у світі. То араби до нас заходять, то ще хтось, то лівійські колеги. Мені здається, що це більше схоже на провокаційний «меседж», який нічим не підкріплений», – зазначає Лісітса.

Китайська газета South China Morning Post повідомила, що державна корпорація цієї країни Xinjiang Production and Construction купує в Україні майже 3 мільйони гектарів землі. Видання пише, що на першому етапі компанія орендує 100 тисяч гектарів на 50 років.За офіційним коментарем щодо цієї публікації Радіо Свобода звернулося до Держкомзему України. Відповіді поки що немає.

Водночас, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що Україна збільшить товарообмін сільськогосподарськими товарами з Китаєм на 20-25 відсотків.

Китай перебуває на першому місці у світі за кількістю населення, займаючи при цьому лише 9 відсотків площі суші, причому попит на продукти харчування в Китаї продовжує зростати. Торік ця країна імпортувала майже 14 мільйонів тонн зернових і борошна, що на 150 відсотків більше, ніж у 2011 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG