Доступність посилання

ТОП новини

Чи згадає Янукович в ООН «сирійську обіцянку»?


Президент США Барак Обама відкрив серію зустрічей на 68-й сесії Генеральної асамблеї ООН з метою заручитися підтримкою у вирішенні важливих проблем, які стосуються дискусії щодо ядерної зброї Ірану, хімічної зброї в Сирії. Деякі експерти обговорюють заяву президента Віктора Януковича щодо готовності України допомогти з ліквідацією хімічної зброї Сирії. Український президент має сьогодні виступити на сесії Генасамблеї ООН.

Україна готова надати технічну допомогу у знищенні хімічної зброї в Сирії. Про це Віктор Янукович заявив на Ялтинському саміті.

Я хотів би з боку України запропонувати участь наших спеціалістів, українських технологій для знищення хімічної зброї в Сирії
Віктор Янукович
«Я хотів би з боку України запропонувати участь наших спеціалістів, українських технологій для знищення хімічної зброї в Сирії. Ми маємо цей досвід, ми маємо пересувні установки, які запатентовані Україною, які вже на практиці показали свою ефективність. І ми готові разом із спеціалістами їх задіяти для якомога швидшого знищення хімічної зброї в Сирії», – сказав глава держави.

Утім, директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський скептично оцінює такі перспективи.

Може, вони мають на увазі установку для знищення «меланжу» – ракетного палива…Але не знати, настільки вона готова
Микола Сунгуровський
«Хтось каже, що у нас є якісь технології…Ну, може, вони мають на увазі установку для знищення «меланжу» – ракетного палива…Але не знати, настільки вона готова…Навряд чи хто на це зараз піде», – зазначає він.

Деякі експерти у Києві заявили Радіо Свобода на умовах анонімності, що установки для очистки природного середовища від небезпечних токсичних і хімічних отрут патентували у Київському Інституті біоколлоїдної хімії імені Ф.Овчаренка. Але в самому Інституті на сьогодні зберігають мовчання.

В адміністрації президента повідомили, що президент Віктор Янукович виступить сьогодні на сесії Генасамблеї ООН щодо проблем світового розвитку після 2015 року. Але чи буде Віктор Янукович розвивати у Нью-Йорку свою «сирійську пропозицію» достеменно невідомо.

Від нового іранського лідера чекають змін

У Нью-Йорку також очікують на перший офіційний візит до ООН новобраного президента Ірану Хасана Роугані. Припускають, що під час своєї першої офіційної поїздки до ООН він може демонструвати новий дух відкритості. Напередодні Тегеран підсилив такі очікування, заявивши про те, що випустить 80 політв’язнів.

Але є серйозні підстави не вірити очікуваним змінам в іранській політиці. Одна з причин – сама природа теократичного режиму Ірану. Його речники кажуть, що держава непогрішимо управляється згідно з інтерпретацією релігійних догм з уст верховного духовного лідера Хаменеї. Тому й будь-які значні зміни в політиці Ірану ризикують підривом законності його теократичної системи управління.

Ануш Етешамі, експерт британського Університету Дарема каже Радіо Свобода, що Хасан Роугані, сам, як духовна особа, добре знає, як небезпечно широко відкривати двері та домагатися ширших змін:

«Очевидно, що чим більш ослабляєте ви зашморг, тим більше буде вимог щодо змін. І те, з чим Роугані був дуже обережний, не може бути обіцяним для реалізації. Він був дуже обережним щоразу – в економіці, культурі – кажучи: «Ми не можемо розширювати меж нашої діючою системи», – каже він.

Візит Хасана Роугані до ООН покаже,чи виправдані ці очікування та оцінки аналітиків.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG